Search Faizal Dzasrik

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB
ZAREEN | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FDFC Inspiration Theme Song | KITA OONIK by NAJIP ALI

FDTV via Faizal Dzasrik Fan Club

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part I

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part II

Faizal Dzasrik BILLBOARD | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Syawa Dola & Shafiq Najib

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @joyheni

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
FACEBOOK Kazrina Mohamed Kassim

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @nurieie

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
GOODREADS Suhailah Iskandar

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Nurin Irdina

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo
INSTAGRAM @misshanisrazak

Sunday, 29 January 2017

FD Journal 004 | Video Game Era 90an



FD Journal 004 | Video Game Era 90an

BMTi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Salam Sejahtera & Salam Muhibbah

Walawei! Betul-lah. VIDEO GAME era 90an milik saya masih wujud dan elok sampai ke hari ini. Kengkawan saya masih tak percaya. Saya pernah meletakkan gambar di Instagram. Main SUPER MARIO. Hehehe. Bukan setakat kengkawan, saudara-mara yang ada ‘akses’ pertalian darah juga berkenan nak main sama kalau singgah ke rumah saya. Boleh je main. Takde hal, tapi main ler elok-elok. VINTAGE item kot! Dah RARE sekarang ni kalau nak jumpa VIDEO GAME. Hehehe.

Populariti VIDEO GAME (ber-kaltrej) ni naik mendadak semasa awal 90an di Malaysia. Barang siapa yang ada benda ni kat rumah, memang BEST! Boleh-lah dikatakan VIDEO GAME ni dulu agak mahal seiring dengan kegilaan orang kat KERETA REMOTE CONTROL (yang popular sekitar era akhir 80an). Abah yang suka permainan. Abah yang suka membeli sebenarnya. Saya main je. Tak dinafikan bila jadi bebudak era zaman tu, saya pun mengidam juga tapi… tak pernah-lah nak demand apa-apa. Sekadar teringin… sambil tengok orang lain ada VIDEO GAME. Sehingga-lah pada suatu petang yang permai. Abah keluar pergi jalan-jalan dengan kawannya. Katanya, ada hal. Bila malamnya, saya pulak yang terkejut. Abah bawak balik VIDEO GAME. Punya-lah seronok tak terkata.



Saya aktif bermain tapi takde-lah sampai nak mengabaikan pelajaran. Ha’a. Ayat anak yang baik. Tak boleh blah! Hahahaha. Abah saya tu yang gila main VIDEO GAME. Boleh berjegang mata menghadap benda tu sampai pukul 3 – 4 pagi! Esoknya dah terkebil-kebil nak pergi PT. Hahahaha. Sampai sekarang saya amat menghargai VIDEO GAME tu. Main elok-elok dengan cermat. Sentiasa beringat. Nak datang sesuatu barang yang diidamkan tu susah. Bila dah dapat, kena-lah pandai jaga. Alhamdulilah. Bertahan sampai ke ALAF 21. Sudah hampir 25 tahun yang lalu! Terror gila saya jaga barang. Keh keh keh keh keh keh.

Adalah TIGA Kaltrej dalam simpanan. Beratus-ratus jenis permainan. Agaknya, saya suka main apa dalam VIDEO GAME tu? Cer teka… cer teka. Tak payah teka-lah! Saya dah siapkan senarai Top 10 GAME-GAME dalam VIDEO GAME yang paling saya suka sepanjang zaman :-


No.10 | Tennis
Saya peminat setia BADMINTON, tapi game tu tak wujud dalam version VIDEO GAME. Takpe-lah. Tennis pun tennis-lah. Janji seakan-akan sama. Setiap kali saya main Tennis ni, saya mesti akan anggap macam main badminton.
PENCAPAIAN : Sudah biasa mengalahkan COMPUTER.
MASA BERMAIN : Hingga ke Match Point.


No.9 | Flipull (kegemaran adik saya, Meen)
Konsep lebih kurang macam Tetris, tapi lebih comel. Lagu temanya pun ceria dan menyeronokkan.
PENCAPAIAN : Biasa-biasa saja. Suka bila dapat ‘just finish’, sebab petak-petak puzzle biasa akan bertukar menjadi kotak buah-buahan yang comel.
MASA BERMAIN : Jangka masa pendek sahaja.


No.8 | 1942
Jiwa saya memang sukakan askar-askar klasik. Sangat sukakan filem Pearl Harbour. Kapal terbang klasik. Ada Air Force. Ada Navy. Hehehehe. Memang layan. Game ni inspirasi Zaman Perang Dunia Kedua dahulu.
PENCAPAIAN : Main dari suasana siang jadi malam dalam game ni.
MASA BERMAIN : Biasanya suka main versi SUPER 1942, boleh ambik ’30 Nyawa’. Sangat lama.


No.7 | Super Mario
MARIO & LUIGI! Watak nama-nama orang Itali, tapi sebenarnya ciptaan berasal dari Jepun. Zaman dulu SUPER MARIO sangat ‘feymes-emes’. Seingat saya, zaman dulu siap ada kartun animasi dan sitcom komedi berdasarkan pengembaraan watak Mario & Luigi. Saya sangat sukakan lagu runut bunyi-nya yang sangat signifikan dan sentiasa buat orang ingat.
PENCAPAIAN : Rasanya saya main sampai empat kali masuk ISTANA.
MASA BERMAIN : Jangka masa panjang atau jangka masa pendek. Biasanya jangka masa pendek.


NO.6 | Arkanoid (kegemaran Abah)
Sebaris bar pendek. Bergerak ke kanan dan ke kiri supaya bola yang melantun memecahkan batu brick itu tak jatuh terus ke gaung.
PENCAPAIAN : Sampai stage ke-3 je.
MASA BERMAIN : Jangka masa pendek.


No.5 | Excite Bike
Oh! Saya sebenarnya sangat sukakan sukan Motor-Cross. Motor lompat-lompat kat bukit-bukit kecik dan kawasan lumpur. Let’s get DIRRTY! Hehehehe.
PENCAPAIAN : Sampai ROUND 3 je. Kekadang nasib baik, sampai ke ROUND 4.
MASA BERMAIN : Jangka masa pendek.


No.4 | The Legend of KAGE
Pengembara seorang pemuda samurai bernama KAGE yang berlawan dengan ninja-ninja jahat demi menyelamatkan Tuan Puteri yang telah dicolek. Oh! Saya cukup suka game ni. Paling suka bab setiap stage. Empat kali tuan puteri tu diculik dan diselamatkan, makanya empat kali juga latar belakangnya di negara Jepun bertukar Empat Musim. Satu lagi yang saya suka bila dapat ‘butang kecil’ di tepi pokok. Reward selepas menewaskan ramai ninja secara manual. KAGE akan tangkap butang kecil tu aka ‘azimat’ kemudian terus bertafakur… keluarkan kuasa perangkap semua ninja dekat padanya dan mati secara automatik satu per satu sampai kuasa tu tamat. Memang BEST!
PENCAPAIAN : Sampai habis. KAGE berkahwin dengan Tuan Puteri tu.
MASA BERMAIN : Dah terror. Jangka masa sederhana panjang je. Hehehe.


No.3 | Street Fighter
Barang siapa yang tak kenal dengan STREET FIGHTER masa zaman jadi budak kecik era 80AN atau 90AN, sememangnya hidup dia memang membosankan. Orang yang takde video game pun akan kenal. Siap kumpul duit nak main game ni kat Arked Game. Street Fighter sebenarnya berjaya membentuk satu fenomena yang gempak. Kemenangan pada pelbagai watak-watak petarung yang menarik dan hebat-hebat belaka dengan kuasanya mereka tersendiri.

RYU (Jepun) & KENT (USA) asal perguruan martial arts yang sama dengan kuasa aboo-git berapi keluar dari tangan. CHUN LI (China) amoi kung fu yang nak balas dendam atas kematian bapanya. GUILE (USA) askar punker. ZANGIEF (RUSSIA) ahli gusti, DALSIM (India) pendeta yang boleh panjangkan tangan dan kaki. BLANKA (Brazil), Beast Amazon dengan kuasa elektrik dan ramai lagi. Sebenarnya, saya paling suka VEGA (SPAIN) yang pakai topeng dan berkuku besi tu. Ceritanya wajahnya yang kacak telahpun dicederakan hingga hodoh oleh penjahat. Itu yang terpaksa pakai topeng tu.

Paling BEST saya ingat lagi masa zaman sekolah rendah dulu. Main tikam-tikam. Dalam satu kotak candy tu ada sekeping stiker. Paling susah nak dapat stiker gambar VEGA ni. Kalau dapat memang rasa bertuah sangat. Kalau berjaya kumpul stiker-stiker watak tu, dengar kata boleh dapat hadiah VIDEO GAME. Pernah main tikam-tikam ni? Memang epik betul! Hehehehe.
PENCAPAIAN : Berjaya jadi ‘CHUN LI’ dan ‘GUILE’. Kalahkan semua watak-watak lain sampai ke perlawanan paling akhir dan menang. Hehehehe.
MASA BERMAIN : Kalau berjaya kalahkan watak-watak lain, makanya bertambah lama bila main game ni tapi puas hati bila misi tercapai.


No.2 | Gyruss
Saya sebagai Mr.Pilot kapal terbang angkasa lepas. Bermula dari satu planet ke planet yang lain. Setiap planet ada tiga stage. Saya sangat suka cara kapal terbang angkasa lepas ini yang bergerak dalam bulatan penuh 360 Darjah. Suka tembak  peluru atau melepaskan bom musuh dari arah senget. Bergaya sih!
PENCAPAIAN : Beberapa kali misi tercapai hingga menang di planet paling hujung.
MASA BERMAIN : Wajib ambik version SUPER GYRUSS. 30 Nyawa!


No.1 | TRACK & FIELD (Kegemaran Saya, Meen & Abah)
Terasa bagaikan seorang OLYMPIC CHAMPION!
Inilah game pertama saya sekeluarga akan main kalau ‘first-first’ sekali bila ON-kan VIDEO GAME. Bermula dari acara 100 meter, Long Jump, 110 meter hurdles, javelin throw hingga ke shooting.  Player 1 : Mr. White, Player 2 : Mr. Black.

Suka tengok imej gaya lama atlet tu. Mr White dengan fesyen era 80an. Rambut mullet. Misai tak trim. Mr Black tu pun sama. Rambut ala-ala remos. Memang cute. Kita orang paling suka bila Mr. Black berlari lalu tersungkur ke atas trek sebab terlanggar hurdle. Cara Mr. Black tu tersungkur memang kelihatan sangat tragis dan sangat kelakar. Kita orang mesti bantai tergelak-gelak. Mr. Black jadi mangsa. Mangsa bahan ketawa kita orang bila main. Hahahahahaha. Besar pahala Mr. Black tu sebab berjaya buat ramai orang ketawa. Hehehe.
PENCAPAIAN : Semua rekod dunia acara TRACK & FIELD, saya pegang. Hehehe. Siap dapat TEDDY BEAR lagi.
MASA BERMAIN : Tak ambik masa yang lama. Sekejap je. Biasanya berulang-ulang kali sebab sangat enjoy!

Jadinya, boleh nampak tak TASTE saya macam mana. Saya ni sangat athletic. Sangat kuat bersukan. Hahahahaha. Tak pasal! Saya juga sukakan kepelbagaian. Berbanding dengan Play Station, XBOX dan bermacam-macam lagi jenis game lebih moden dan terkini, saya tetap akan pilih VIDEO GAME era 90an. The BEST! Permainannya sangat NAIF, BERSIH dan BERMORAL TINGGI. Insya-Allah, selagi VIDEO GAME ni elok… saya akan jaga sebaik-baiknya. Terima kasih Abah. Perghh! #faizaldzasrik

BMTi


Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)

FDFC NEWS | 03012017
FACEBOOK
INSTAGRAM

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...