Search Faizal Dzasrik

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB
ZAREEN | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FDFC Inspiration Theme Song | KITA OONIK by NAJIP ALI

FDTV via Faizal Dzasrik Fan Club

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part I

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part II

Faizal Dzasrik BILLBOARD | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Syawa Dola & Shafiq Najib

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @joyheni

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
FACEBOOK Kazrina Mohamed Kassim

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @nurieie

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
GOODREADS Suhailah Iskandar

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Nurin Irdina

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo
INSTAGRAM @misshanisrazak

SOUNDCLOUD Faizal Dzasrik #Karaoke

Friday, 20 January 2017

FD Journal 002 | Happy Birthday MEEN!



FD Journal 002 | Happy Birthday MEEN!

BMTi 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Salam Sejahtera & Salam Muhibbah

Wo! Masa berlalu dengan begitu pantas. Sedar tak sedar, Meen (adik saya aka The First Reader novel-novel saya) dah besar dah. Dulu Meen ni masa kecik-kecik berjalan tertonggek-tonggek. Patut-lah tonggek. Jenis kaki jalan berjinjit. Bila dah besar, dia memang kaki melaram ‘high heels’. Tak padan dengan debab. Hehehehe.

Ingat lagi masa kecik-kecik dulu. Masa tu Meen ni umurnya adalah dalam dua.. tiga tahun cemtu. Dia masuk kedai BATA. Tanggalkan selipar yang dia tengah pakai. Dia pergi kat rak selipar-selipar kedai BATA tu, di-ambik-nya sepasang selipar baru yang dia berkenan. Selipar sample yang tak berikat dengan tali plastik. Pandai pakai sendiri pulak tu… senyap-senyap je. Kemudian blah!

Terus keluar kedai. Muka macam tak bersalah je. Main rembat masuk kedai orang, lepas tu keluar tak bayar. Hahahaha. Bila Mama suruh tanggalkan kasut tu, dia punya-lah mengamuk bagai nak rak. Jadinya, nak tak nak… Mama terpaksa-lah belikan jugak selipar bar utu. Orang kedai tu gelak-gelak je tengok gelagat Si Meen. Budak kecik, kan. Bukannya tahu apa benda pun. Tak cukup akal lagi. Hehehehe.




Saya pernah imagine kot-kot suatu hari nanti kalau anak-anak Meen pulak ‘dua kali lima’ macam emaknya. Kebetulan kaki melaram. Mampus saya! Kalau takde duit dalam poket, habis-lah saya. Meraung-lah anak-anak Meen tu nanti dalam kedai kalau saya bawak dia orang pergi berjalan-jalan. Nak mainan ke, nak kasut ke… memang terpaksa beli. Hahahahaha. Habis-lah anak Meen tu jadi ‘bahan mainan’ saya nanti. Mesti kena sakat cukup-cukup dengan saya. Silap-silap gaduh. Alah! Sekejap je tu. Bila dia orang tengok je saya (future Pak Long aka Uncle Dzas) nak keluar berjalan-jalan, muka dah tak senang duduk. Gerenti nak ikut. Silap-silap sampai panjat pagar. Meronta-ronta nak ikut. Hahahaha. Itu-lah perangai Si Meen masa kecik-kecik dulu. Hahahaha.

Meen ni masa kecik-kecik sebenarnya tahu respek saya sebagai ABANG. Dia tak pernah usik mainan-mainan saya. Serius, memang tak pernah. Bila dia tahu, itu barang saya memang dia takkan usik. Satu perangai dia yang dilatih oleh Mama.

Satu lagi perkara yang menjadi persamaan kami berdua beradik, apabila kami ni memang bercakap pelat masa kecik-kecik. Meen kalau nak susu, dia akan cakap “Meen nak SOSOK”. Susu jadi SOSOK. Buruk gila bunyinya, kan. Hehehehe. Banyak lagi ler, perkataan-perkataan pelik yang menjadi bahan gurauan kami berdua apabila mengenang zaman ‘kecik-kecik’. Hahahaha.



Apa yang membuatkan saya begitu bangga dengan Meen, dia adalah seorang pekerja yang cukup baik dan berdedikasi. Dihargai dan disayangi oleh rakan-rakan sekerjanya. Alhamdulilah. Saya berpuas hati. Saya amat lega apabila melihat Meen ‘sudah lepas’ ke satu tahap yang mana dia sudah boleh berdikari sendiri pada masa hadapan. Mengenangkan nasib diri sendiri, saya hanya mampu terus berusaha dan sentiasa berdoa untuk diri sendiri selepas ini. Saya amat berharap giliran saya pula KEMBALI menjelma. Insya-Allah. Amin.

Saya masih ingat. Antara kata-kata Meen yang menyentuh perasaan saya buat selama-lamanya.

“I don’t feel you like my brother. You are more like a FATHER to me.”

Sangat mahal nilainya apabila seorang adik berkata begitu kepada abangnya. Saya merasakan… tanpa disengajakan saya berjaya mengisi kekurangan ruang hati yang diperlukan oleh anak perempuan dengan sebaik-baiknya. Alhamdulilah. Memang saya tak menjangkakan langsung Meen akan berkata-kata begitu suatu hari nanti. Terima kasih. Love you, Meen.


Dear Meen,
Thanks for your support and kindness.
I just want you to be happy.
You deserve it now. I’ll deserve it SOON. Insya-Allah.
8 April, 11.15 pm. My Beloved Aries Sister was born.
Happy Birthday Meen! Me and Mama love you so much.
Perghh! #faizaldzasrik

BMTi



THANK YOU | Instagram @nurieie



BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide (while stocks last)


FDFC NEWS | 03012017
FACEBOOK
@faizaldzasrikfanclub
INSTAGRAM

@faizaldzasrikfanclub

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...