Search Faizal Dzasrik

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB
ZAREEN | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FDFC Inspiration Theme Song | KITA OONIK by NAJIP ALI

FDTV via Faizal Dzasrik Fan Club

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part I

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part II

Faizal Dzasrik BILLBOARD | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Syawa Dola & Shafiq Najib

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @joyheni

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
FACEBOOK Kazrina Mohamed Kassim

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @nurieie

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
GOODREADS Suhailah Iskandar

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Nurin Irdina

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo
INSTAGRAM @misshanisrazak

SOUNDCLOUD Faizal Dzasrik #Karaoke

Monday, 18 September 2017

Manuskrip FD 06 | Lan, Syuk & Zareen (Ini Suatu Cerita) Tampil Sebagai Cameo FD 06



Manuskrip FD 06 | Lan, Syuk & Zareen (Ini Suatu Cerita) Tampil Sebagai Cameo FD 06 | IG FDFC | 11082017

faizaldzasrikfanclub Lan, Syuk & Zareen sememangnya dirancangkan sebagai #cameo dalam #storyline Manuskrip FD 06. Bukan sekadar 'tempelan' sahaja tetapi muncul sebagai watak-watak penting dalam bab-bab melibatkan Mr. A & Miss O. Agaknya apakah peranan dia orang bertiga ni? Hehehe. Jeng! Jeng! Jeng! Bagi yang baru sahaja mengenali saya, Lan, Syuk & Zareen adalah tiga watak novel fiksyen yang begitu diminati oleh para peminat karya saya. Watak-watak 'cari makan'. Hehehe. Tak faham betul-lah dengan ngefans novel saya ni. Berkenan kat dia orang bertiga tu. Kat saya ni takde pulek. Tak pasal! Hahahahahahaha. 😜😆😇 #manuskrip #manuscript #novel #novelis #novelist #author #penulis #writer #book #buku #bahasamelayu #bahasamalaysia #world #malaysia #indonesia #singapore #brunei | http://www.faizaldzasrikfanclub.com
INSTAGRAM @faizaldzasrikfanclub



BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh Negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Friday, 15 September 2017

Manuskrip FD 06 | 2 Hero & 1 Heroin



Manuskrip FD 06 | 2 Hero & 1 Heroin | IG FDFC | 08082017  
faizaldzasrikfanclub Watak Mr. U sebenarnya tiada dalam #storyline asal, tetapi ketika manuskrip menjalani pengolahan... watak Mr. U cukup menyerlah dan boleh memberikan impak variasi penceritaan di samping watak Mr. A. Berita baik untuk para peminat karya yang #perempuan. Kedua-dua #HERO saya tampan dan masih belum berpunya. Hahahahahaha. 😆😜😇👮💂 #character #manuskrip #manuscript #novel #novelis #novelist #author #penulis #book #buku #bahasamelayu #bahasamalaysia #world #malaysia #indonesia #singapore #brunei | http://www.faizaldzasrikfanclub.com


BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh Negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Wednesday, 13 September 2017

FDFC | Loqman, Follower Paling Setia Sejak Zaman Friendster, MySpace, Facebook, terkini di Instagram


FDFC | Loqman, Follower Paling Setia Sejak Zaman Friendster, Myspace, Facebook, terkini di Instagram | IG FDFC | 04082017
faizaldzasrikfanclub regram @namasayaloqman
Athletica tonight.

Feeling refresh after the dreadful routines.
Now lets go back and continue cardio in front of the oven. 2 boxes of brownies to be made for two clients tomorrow morning. | Loqman antara #peminat #fan #ngefan karya #novel saya yang dominan dalam ingatan. Dari zaman #Friendster #Myspace hingga ke #Facebook dan terkini di #Instagram, Loqman sentiasa follow saya. TQSM Bro.
😁😁 Bagus Loqman ni. Sekarang dah jadi #AbangSado. Bijak berMBA dan pandai berBAKING pula tu. Hehehe. Terima Kasih kerana hingga kini masih lagi memberikan sokongan kepada Abang Dzas. Selamat Maju Jaya, Loqman! ✌😊🍰🍪💜💙 #faizaldzasrik #faizaldzasrikfanclub #novelis #novelist #author #penulis #malaysia #brunei #indonesia #singapore | http://www.faizaldzasrikfanclub.com



BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Monday, 11 September 2017

FDFC | Cerpen ‘Siput Sedut’ Ditolak, ‘Cerita Tiga Teruna’ Diterima



FDFC | Cerpen ‘Siput Sedut’ Ditolak, ‘Cerita Tiga Teruna’ Diterima | IG FDFC | 03082017

faizaldzasrikfanclub Selain novel-novel solo, sebenarnya saya pernah menyumbangkan karya cerpen bagi penerbitan novel kompilasi. Antaranya #Remaja @ #PTSOne. Cerpen saya berjudul 'Cerita Tiga Teruna' pada bab paling akhir dalam novel kompilasi khas #AidilFitri #EidMubarak ini. Adaptasi watak #Lan, #Syuk & #Zareen dari novel solo saya #IniSuatuCerita. Karya asal yang saya berikan kepada editor berjudul #SiputSedut. Hehehe. Iya, memang betul. Itu-lah judulnya. Kisah sekeluarga yang teringin nak menjamah lauk siput sedut ketika berbuka puasa. #Cerpen saya itu DITOLAK. Saya diminta mengadaptasi semula watak 3 Hero Nakal ini dalam cerita suasana Ramadhan. Cerpen kali kedua ini diterima. Editor suka. Para pembaca pun suka. Alhamdulilah. Hehehe. 😊😉😁 #faizaldzasrik #faizaldzasrik #cerpen #kompilasi #novel #novelis #novelist #author #penulis #buku #book #malaysia #indonesia #singapura #brunei #bahasamalaysia #bahasamelayu | http://www.faizaldzasrikfanclub.com



BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Thursday, 7 September 2017

FDFC | Apabila Peminat Misteri Menyuruh Kawan-Kawannya Merompak Novel ‘Ini Suatu Cerita’



FDFC | Apabila Peminat Misteri Menyuruh Kawan-Kawannya Merompak Novel ‘Ini Suatu Cerita’| IG FDFC | 01082017

faizaldzasrikfanclub Petikan ringkas yang saya ambil dari blog #peminat #fan #ngefan karya saya. Biasanya setiap foto atau keratan komen yang saya jumpa di Internet, akan diletakkan #caption dalam #file simpanan. TAPI... saya terlupa keratan komen ini dari blog yang mana. Hehehe. Hadoi! Maafkan Abang Dzas ler, Dik. Apa yang penting, siapa pun adik yang seorang ni... Abang Dzas tetap ingin mengucapkan Terima Kasih. 😊😆👍💕 Suka cara adik ni mengekpressikan pendapatnya. Sampai suruh kawan-kawannya #merompak. 😈 Hamboih! Tak baik tau, Dik. Sabor je-lah. Hahahaha. 😆😆😇 #faizaldzasrik #faizaldzasrikfanclub #comment #feedback #IniSuatuCerita #novel #novelis #novelist #author #penulis #buku #book #world #malaysia #singapore #indonesia #brunei #timorleste #southernthailand | http://www.faizaldzasrikfanclub.com



BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise

Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)

Tuesday, 5 September 2017

FDFC | Terima Kasih Amalina Norzet!



FDFC | Terima Kasih Amalina Norzet! | IG FDFC | 31072017

faizaldzasrikfanclub Terima Kasih @amal_linanorzet 😉✌💕. #Peminat #Fan #Ngefan karya yang sudah lama saya kenali di #Facebook hingga-lah ke #Instagram. Terima kasih kerana terus memberikan sokongan. Serius, saya terharu. Alhamdulilah. 😊😃 #faizaldzasrik #faizaldzasrikfanclub #IniSuatuCerita #novel #novelis #novelist #author #penulis #buku #book #malaysia #indonesia #singapore #brunei | http://www.faizaldzasrikfanclub.com


BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise

Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)

Thursday, 31 August 2017

FDFC | Diera, Pencetus Kelahiran Faizal Dzasrik Fan Club



FDFC | Diera, Pencetus Kelahiran Faizal Dzasrik Fan Club | IG FDFC | 28072017

faizaldzasrikfanclub regram @iam_deera
Jangan cakap tokcek tak payung.
✌️ | Asal-Usul #faizaldzasrikfanclub ??? Ia bermula daripada #peminat karya #novel saya yang comel ini. Namanya Diera berasal dari #KotaBharu, #Kelantan. #Facebook page mula diperkenalkan pada ketika itu. Salah seorang penulis #PTS telahpun memperkenalkan FB fanpage rasminya. Saya sering 'berlegar-legar' di FB. Diera mencadangkan kepada saya supaya menubuhkan satu page untuk para peminat novel saya. Saya fikir dahulu sepanjang lewat malam, kemudiannya menjelang Subuh saya menerbitkan FB page FDFC pada 13032010 secara rasmi, sebelum kelahiran novel ke-3, #Burger #Del. Itu-lah titik sejarah permulaan FDFC. Diera pada zaman awal remajanya aktif berkomunikasi di FB. Saya ingat lagi, waktu saya dalam keadaan sedih, Diera ada menulis satu post yang menyentuh hati saya. Dengan harapan kepada-Nya supaya saya pulih. Terima Kasih, Diera. 😂😊 Diera ni jugak #fan, #ngefan fanatik K-Pop! Sama macam Mama saya. Jadinya, kami sembang-sembang juga-lah pasal K-Pop terutamanya #SuperJunior. 😜😄 Saya pernah prank sekali di FB. Saya tulis "Sejuk cuaca pagi ni seperti di Wilayah Hangeng, China." Diera balas "Hangeng?". Hahaha. Memang saya tak boleh tipu. Mesti ler Diera tahu itu bukan nama wilayah tetapi nama ahli #SuJu. Hahaha. Kantoi! Abang Dzas doakan semoga Diera berjaya & bahagia dalam kehidupan. Insya-Allah. TQ So Much, Diera. #Hwaiting! ✌💕😊 #faizaldzasrik #faizaldzasrikfanclub #malaysia #indonesia #singapore #brunei #novelis #novelist #buku #book #author #penulis | http://www.faizaldzasrikfanclub.com


BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Tuesday, 29 August 2017

FDFC | My Very First & The Last Copy of Novel ‘Ini Suatu Cerita’



FDFC | My Very First & The Last Copy of Novel ‘Ini Suatu Cerita’ | IG FDFC | 27072017

faizaldzasrikfanclub My Very #First & The #Last Copy of Novel #IniSuatuCerita by me, #FaizalDzasrik. 😊 Dalam simpanan terkini, hanya ada dua salinan sahaja. Yang pertama (di sebelah kiri). Sudah renyuk dan uzur. Salinan itu diberikan oleh editor yang juga sedang bertugas di #PBAKL. Yang terakhir (di sebelah kanan). Saya diberitahu stok cetakan terakhir dan penghabisan sudah tiada dalam stor #penerbit. Cetakan dalam simpanan saya sendiri pun dah HABIS! Mujur dulu saya sempat simpan 'sebuah'. Itupun saya beli sendiri di #MPHBookStore. Saja-saja, nak merasa beli novel sendiri sebabnya pada ketika itu, #penerbit mencetak novel saya dengan logo #Syok yang baru. Sebagai menghargai khazanah hasil ciptaan sendiri, saya balut novel Lan, Syuk & Zareen ini dengan plastik supaya kekal nampak macam baru sebagai tanda kenangan. Hehehe. Hadoi! 😁😂😊 #faizaldzasrikfanclub #malaysia #indonesia #singapore #brunei #novel #novelis #novelist #buku #book #bahasamelayu #bahasamalaysia #author #penulis ❤💕 | http://www.faizaldzasrikfanclub.com
INSTAGRAM @faizaldzasrikfanclub


BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide
(while stocks last)

Monday, 31 July 2017

FD Journal 007 | Ketawa-lah Selagi Boleh Ketawa


FD Journal 007 | Ketawa-lah Selagi Boleh Ketawa

BMTi 

Ketawa? Hahahahahahahahahaha. 
Hampir kebanyakan orang suka ketawa kecuali… yang mana-mana ‘kontrol ayu’ dan ‘timing macho’ tidak-lah akan ketawa sepenuh hati. Masih ketawa tetapi akan tertahan-tahan. Takut kalau ketawa berdekah-dekah nanti akan membuatkan ‘saham diri’ sendiri jatuh menjunam di khalayak ramai. Bosannya! Kenapa-lah hidup perlu ‘fake’ sangat? Ketawa je-lah. Kalau terlalu kuat pakai-lah ‘filter’. Tutup mulut pakai tapak tangan ke, lapik pakai tudung ke, pergelangan tangan ke… apa saja yang boleh, jika anda terlalu menganggap ketawa terbahak-bahak itu seringkali dianggap KURANG SOPAN. Ada betulnya juga, apabila ingin menjaga protokol jika bersidang di majlis-majlis penting. Mata-mata lain bukan sekadar memerhati, malah lidah dan mulut juga akan mengata. Hahahaha. Jadinya, saya terima sebab itu. Ada logikalnya, tetapi tak usah-lah ‘tertekan’ demi itu… dan demi ini… BOSAN-lah! Langsung tak realistik.

Saya lebih suka orang-orang yang ketawa secara natural. Lepaskan sahaja ketawa itu. Bagi saya ia sangat memeriahkan persekitaran. Ia adalah satu tindak balas semula jadi bagi mengekpressikan riaksi lucu dan menggelikan hati. Apa salahnya, kan? Bukannya bermasam muka pun. Bukannya mencari gaduh. Bagi saya nak buat apa terlalu sopan kekonon, tapi dasar lubuk hatinya maha pengkhianat.

Contohnya, saya pernah seronok memerhatikan riaksi seorang wanita yang saya kenali ini yang ‘tidak suka hingga meluat... terus benci’ melihat seorang wanita lain yang ketawa berdekah-dekah. Alasannya, masih sama. Tidak sopan. Tidak suka ketawa besar, bagi saya masih logik, tapi bila sampai meluat hingga MEMBENCI! Haa… pastinya ada ‘sesuatu yang tersembunyi’ dalam fikirannya. SEBENARNYA, dia cemburu melihat kebahagiaan dan kegembiraan orang lain. Entah apa salah wanita yang ketawa berdekah-dekah itu, sampaikan wanita yang kekononnya sopan ini harus membenci. Something wrong, right? Itu-lah sebabnya. CEMBURU. Hahahaha. Kelakar, kan?

Saya teringat salah seorang kawan sekolah perempuan saya. Baik orangnya. Dia sememangnya cantik! TAPI, dia sangat kuat ketawa. Dia punya ‘giggles’ cukup menarik perhatian. Entah-lah bagi saya, bila tersedia cantik dan berekspressif secara natural sememangnya pendapat peribadi saya mengatakan kawan baik saya itu BERTAMBAH CANTIK. Sangat ceria. Alhamdulilah, kehidupannya sentiasa dirahmati Allah swt dan bahagia di samping keluarga tercinta. Bukankah itu sangat BEST? Ceria, gelak-gelak ketawa. Happy je.

Bagi saya KETAWA ini adalah satu bentuk hiburan yang POSITIF. Tapi AWAS! Bukan segala jenis ketawa adalah positif. Misalnya, ada juga orang yang suka mentertawakan orang-orang lain yang beriaksi bodoh. Zaman sekarang, segala-galanya hendak 'DIVIRALKAN'. Atas tujuan komersial dan ingin menarik perhatian umum. Adakalanya kita terlepas pandang untuk berfikir dengan lebih mendalam. LEKA mentertawakan kebodohan atau kekurangan orang lain. Kita boleh cuba menterbalikkan keadaan. Bayangkan jika orang-orang lain pula mentertawakan kebodohan atau kekurangan kita yang mungkin tidak disengajakan. Bagaimana? Anda semua suka? Sama sekali TIDAK SUKA! Kan? 

Kita sebagai manusia ini tidak akan pernah PERFECT. Adakalanya terlintas kenaifan dan kekurangan diri kita sendiri. Kadangkala terbit sedikit kebaikan jika perkara seperti itu berlaku. Jika terkesan, ini-lah masanya kita dapat menilaikan orang-orang yang mentertawakan kita itu ‘benar-benar’ sahabat yang BAIK atau TIDAK BAIK. Jika benar-benar sahabat yang baik, dia pastinya akan SAYANG dan tidak langsung mentertawakan kita. Malah sahabat-sahabat baik ini akan mempertahankan dan melindungi diri kita. Apa yang ingin saya jelaskan adalah orang-orang yang mentertawakan kebodohan atau kekurangan orang lain itu-lah akhirnya GET CAUGHT! Dia akan CUAI dan orang-orang yang cerdik memerhatikan tingkahlakunya akan mula memberikan penilaian BURUK kepada dia, bukan kepada orang yang ditertawakan.

Apa yang saya cuba ditulis di sini mungkin boleh dianggap sebagai satu perbincangan psikologi pemikiran tetapi bagi saya ia adalah lebih pada ‘BAGAIMANA ANDA AKAN BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK’. Jika kelucuan itu sangat genuine, maka ketawa-lah selagi boleh ketawa. Tiada salahnya, tetapi harus berhati-hati. Sentiasa harus menjaga sensitiviti orang lain. Jika ada orang-orang yang mampu berketawa tanpa melanggar sensitiviti orang lain dalam keadaan yang ‘SANGAT PANTAS’ ketika sesuatu kelucuan itu sedang berlaku… maka mereka sebenarnya adalah antara orang-orang yang SANGAT BIJAK.
Otak cepat ‘Pick Up’, Genuine ‘Reaction’ & Happy People! 

Let's Skodeng Me & FDFC DAILY UPDATES >>> INSTAGRAM @faizaldzasrikfanclub 
Thank You. #Meow #WanMoTaim Hehehe. 

BMTi 





BUY ONLINE via Faizal Dzasrik Merchandise
Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)

Monday, 13 February 2017

FD Journal 006 | Lucky No.6, Talentime & Miss Secret



FD Journal 006 | Lucky No.6, Talentime & Miss Secret

BMTi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Salam Sejahtera & Salam Muhibbah

Saya selalu berkait rapat dengan angka 6. Entah-lah. Secara kebetulan sahaja. Apabila ingin menulis JOURNAL 006, saya sengaja menyediakan ‘topik khas’ yang berkaitan dengan saya dan angka 6.

6 KALI MENDAPAT TEMPAT KE-6 DALAM KEPUTUSAN PEPERIKSAAN DI SEKOLAH

SK Pengkalan Tentera Darat (SKPTD), Sungai Besi, Kuala Lumpur
- Darjah 1 (1989) : Semester 1 & Semester 2
- Darjah 2 (1990) : Semester 1
- Darjah 3 (1991) : Semester 1

SMK Abdul Jalil (SMKAJ), Hulu Langat, Selangor
- Tingkatan 2 (1996) : Semester 1

SMK Dato’ Seri Maharaja Lela, Kampung Gajah, Perak
- Tingkatan 4 (1998) : Semester 2

Keseluruhannya sebanyak 6 kali saya mendapat tempat ke-6.
Huh! Hehehehe.

Selain tempat ke-6, saya pernah 2 kali mendapat tempat ke-2 iaitu :
SK Pengkalan Tentera Darat (SKPTD), Sungai Besi, Kuala Lumpur
- Darjah 2 (1990) : Semester 2 (Yeay! Dapat Hadiah Majlis Akhir Tahun)

SK Pengkalan Tentera Darat (SKPTD), Sungai Besi, Kuala Lumpur
- Darjah 4 (1992) : Semester 1

Tempat Pertama #1 di Sekolah?
Ya, Pernah.

Kiraan secara aggregat dan markah tertinggi peperiksaan semester terakhir (Percubaan SPM 1999) di SMK Anderson, Ipoh, Perak.

Saya tidak begitu mengambil endah. Hanya apabila rakan baik saya, Hasrul Hisham membuat carta pengiraan secara tidak rasmi markah-markah setiap rakan kelas sebagai perbandingan kedudukan. “Dzasrik, hang sebenarnya dapat No.1”

Sayang sekali, tiada hadiah diberikan oleh pihak sekolah. Pihak pengurusan SMK Anderson telahpun mengadakan sessi Hari Penyampaian Hadiah Kecemerlangan pada setiap SEMESTER PERTAMA, bukan Semester Kedua (Terakhir) setiap tahun. Melepas! Huhuhuhu.

Tak apa-lah. Bukannya saya kisahkan sangat pun. Yang penting, impian saya biar-lah sekali seumur hidup mendapat Tempat Pertama #1 di Sekolah telahpun tercapai. Alhamdulilah. Jika disemak semula kemasukan saya ke 2 Sekolah Kebangsaan dan 4 Sekolah Menengah Kebangsaan, setiap lokasi berbeza saya masih ditempatkan di KELAS PERTAMA di setiap sekolah. Alhamdulilah. Rezeki daripada Allah swt. Terima Kasih.

Sungguhpun saya ‘melepas’ hadiah tempat pertama, pihak pentadbiran SMK Anderson telah menawarkan tempat dengan besertakan surat rasmi untuk saya dan seorang lagi sahabat kesayangan saya, Mizi terus mara meneruskan pengajian ke TINGKATAN 6 di SMK Anderson bagi sessi persekolahan akan datang berdasarkan keputusan Percubaan SPM. Alhamdulilah. Rezeki kami berdua.

Selepas selesai peperiksaan SPM, saya dan rakan-rakan sekelas terus mengambil peperiksaan IQ TEST – Kolej Matrikulasi. Yeay! Saya berjaya. Alhamdulilah. Bukan saya seorang sahaja. Saya bersama Mizi (calon pelajar mara ke Tingkatan 6), Hasrul (rakan sekelas yang mengira aggregat Percubaan SPM) dan seorang lagi sahabat karib saya bernama Faizal berjaya ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP) sebelum keputusan sebenar SPM diumumkan. I LOVE KMPP!



YANG KE-6 DI PERTANDINGAN ‘TALENTIME’
Lokasi : SMK Abdul Jalil, Hulu Langat, Selangor
Tingkatan : 2 (1996)

Apabila ‘Miss Secret’ sedang mengetuk pintu kelas tingkatan 2 Akek. Gadis bertudung manis (yang sebenarnya berambut kerinting) sedang meminta izin daripada Cikgu Faridah. Sangat cantik dan eksotik.

“Siapa nak masuk TALENTIME? Siapa pandai menyanyi, boleh cuba masuk.” Cikgu Faridah mengumumkan di hadapan kelas.

Saya terus bangkit dari kerusi dan bertemu Miss Secret di luar kelas. Kami berdua tersipu-sipu malu. Saya pun bertanya.

“Kalau nak masuk, berapa ringgit nak kena bayar?”

“Dua ringgit”.

Sopan dan malu-malu. Aceyceyceh! Saya sangat suka melihat riaksi Miss Secret ketika itu.
Sebetulnya selang beberapa minggu sebelumnya, saya menerima sepucuk ‘love letter’ yang harum mewangi, siap bersetem dan bercop Pos Malaysia ke alamat rumah saya daripada Miss Secret. Yang menariknya, rumah tempat tinggal Miss Secret sekeluarga terletak beberapa langkah di hadapan deretan rumah saya sahaja. Hehehehe. Comel, kan? SUPER CUTE!

Saya sudah mula praktis lagu LAMUNAN TERHENTI – ARIS ARIWATAN. Kaset Minus One diusahakan oleh Abah dan Cik Poi Nuar, pak cik saudara saya. Cetakan eksklusif dalam satu kaset kosong bersama lagu-lagu ‘stand by’ yang lain dari kedai kaset di Chow Kit Road, Kuala Lumpur. 

MASALAH BESAR. Baju glamer-glamer takde! Nak pakai baju apa ni? Saya selongkar wardrobe Abah. Terjumpa kemeja, baju kot dan tali leher. Rembat selendang Mama dijadikan bandana, ikat di kepala. Saya juga memakai tali pinggang besar bertulis ‘CHARACTER’, pemberian Aunty Lynn (Haleeda, Naib Juara Gegar Vaganza Musim Pertama) dan kasut but kulit hitam Abah yang bersaiz kecil dan sempit. Pakaian asal milik saya hanya-lah seluar jeans dan seluar dalam sahaja. Hahahaha. Mix and Match. Sehari sebelum hari pertandingan, saya ‘fitting’ terlebih dahulu lalu ‘catwalk’ di depan cermin.

“Wah! Boleh-lah ni. Apa yang ada. Ini pun dah macam ARTIS dah ni.” Hahahaha.

Pada hari pertandingan, setiap peserta perlu mengundi angka giliran. Kertas undian saya berangka 6! Giliran saya yang ke-6! Tanpa disangkakan Miss Secret pun mencabut undian juga. Aik! AJK kutip yuran pertandingan pun nak masuk bertanding? Hehehehe. Best! Best! Best! Semakin sengit ni. Miss Secret mendapat angka giliran PERTAMA. Dia akan menyanyi dahulu sebelum saya. Miss Secret menyanyikan lagu DENDAM DALAM DIAM – NORA. Cantik dan sopan berbaju kurung.

Selepas beberapa orang ‘contenders’ menyampaikan persembahan, kini tiba giliran saya ‘NAIK SHEIKH’ di atas pentas. Persembahan seikhlas hati. Konsep persembahan ‘tanggal baju kot’ ya masa tengah bridge lagu tu. Ala-ala Dato’ M Daud Kilau. Hahahaha. Bila bercerita balik dengan kawan-kawan sekolah datang menyaksikan pertandingan, sampai sekarang dia orang tergelak-gelak kerana mengingatkan gaya ‘showmanship’ saya yang entah-ler kenapa saya buat macam tu… di Talentime SMKAJ. Hahahaha. Epik okey.

Selepas giliran saya, turut bertanding ialah ‘IJA’, penjual sengkuang bersos kacang tumbuk di depan pagar rumah sendiri. JIran tetangga saya. Selalu dapat makan sengkuang percuma. Hehehehe. Biasa-lah. Konsep mentor-mentee. Abang dan adik angkat, katanya. Hehehe. Ija yang saya anggap seperti adik sendiri itu menyanyikan lagu MENITI HATI – AMY MASTURA.

Pada asalnya, hanya 20 lebih peserta yang dijadualkan bertanding. Sambutan menggalakkan di saat-saat akhir. Jumlah peserta melambung naik hingga ke lebih 40 peserta. Penyertaan tambahan secara ‘walk-in’. Naik pitam juri-juri tu. Barisan juri terdiri daripada Cikgu-Cikgu Sekolah yang muda-mudi. Seingat saya, ada 4 orang yang menyanyikan lagu sama iaitu MAHLIGAI DARI AIR MATAMU – Lestari yang sangat popular pada ketika itu. 3 Lelaki dan 1 Tomboi. Hehehehe.

Apabila keputusan hendak diumumkan. Saya ternampak 3 HADIAH UTAMA berupa HAMPER dan berpuluh-puluh telur rebus bercawan kaca porselin seperti hadian pemberian orang kenduri kahwin. OMG!

“Gila! Nak mampus! Kalau aku kalah ni, lepas tu dapat telur rebus je. Habis punah karier nyanyian aku. Cett!” Saya tiba-tiba menjadi sangat NERVOUS dan terpana kegeraman dengan hadiah saguhati yang bakal diberikan oleh pihak penganjur. Hehehehe.

Pengacara majlis mengumumkan para peserta yang menerima hadiah saguhati telur rebus terlebih dahulu. Aduh! Satu per satu nama peserta yang dipanggil, tetapi nama saya langsung tidak disebut. Tinggal Top 3. Saya-lah salah seorangnya!

Fuh. Hati saya berasa amat lega tak terhingga. Saya tak kisah-lah dapat nombor berapa pun, janji bukan TELUR REBUS tu. Hehehehehehe.

Yeay! Saya diumumkan sebagai pemenang TEMPAT KEDUA #2 (NAIB JUARA). Dapat hamper. Yeay! Alhamdulilah. Syukur ke hadrat Ilahi. Punya-lah seronok tak terhingganya saya ni bila naik bas CITYLINER Merah dari sekolah menuju ke Taman Sri Nanding. Bangga wo! Hari Sabtu pada masa tu. Ramai orang Langat naik bas, nak pergi dating kat KL. Semua orang pandang. Saya dah berangan artis dah masa tu. Kartun betul. Hahahahaha.

Itu-lah ceritanya. Tuah saya pada angka 6. Kebetulan sahaja. Bagi saya semuanya atas rezeki dan ketentuan Allah swt. Jangan sesekali percaya kepada angka. Percayalah kepada TUHAN Yang Maha Esa.

Ucapan teristimewa untuk MISS SECRET. Terima kasih sebab admire kat saya dulu. Sekadar imbasan kisah mencuit hati ‘zaman budak-budak kita’ dulu. Hehehehe. Walau apapun, bagi saya YOU’RE THE BEST. I really appreciate you so much. Great memories of you, me and our beloved friends kat NANDING dulu. Saya harap suatu hari nanti kita boleh buat REUNION, okey. Hehehehe. Perghh! #faizaldzasrik aka ALONG anak Tauke Ais Krim Malaysia. 

BMTi   



Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)


FDFC NEWS | 02022017
FACEBOOK
INSTAGRAM


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...