Search Faizal Dzasrik

Selamat Datang! Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB

Selamat Datang! Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB
ZAREEN | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FDFC Inspiration Theme Song | KITA OONIK by NAJIP ALI

FDTV via Faizal Dzasrik Fan Club

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part I

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part II

Faizal Dzasrik BILLBOARD | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Syawa Dola & Shafiq Najib

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @joyheni

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
FACEBOOK Kazrina Mohamed Kassim

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego
INSTAGRAM @nurieie

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK | Ini Satu Cerita Alter Ego
GOODREADS Suhailah Iskandar

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita
FACEBOOK Nurin Irdina

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo

FEEDBACK | Ini Suatu Cerita & Yong Tau Foo
INSTAGRAM @misshanisrazak

Wednesday, 21 November 2012

FDFC | Novel ke-4 Faizal Dzasrik ‘Ini Satu Cerita Alter Ego’ Cipta Rekod di Portal PTS


[BMT]

Terkejut!

Itulah reaksi saya apabila melihat pencapaian hit di Portal PTS. Apabila menulis keratan ini, saya adalah seorang Penulis yang telah lama tidak menghasilkan novel-novel prima. Saya bukan Penulis yang pernah memenangi anugerah atau muncul setiap minggu di dada akhbar. Saya juga bukan bergelar Penulis selepas popular atau dikenali sebagai selebriti tanahair. Semua kategori itu bukan menggambarkan saya. Saya adalah seorang Penulis yang hanya dikenali oleh pembaca-pembaca novel saya. Ya, semangat dan keberanian saya cukup tinggi. Itulah diri saya, Penulis biasa sahaja yang cuba menghasilkan karya-karya terbaik untuk para pembaca yang budiman sekalian.

Merujuk pada tajuk artikel ini, Novel ke-4 Faizal Dzasrik ‘Ini Satu Cerita Alter Ego’ Cipta Rekod di Portal PTS. Apakah sebenarnya yang telah berlaku? Begini kisahnya, hikmah daripada Allah swt.

PTS iMarketing telah memasukkan imej kulit buku novel saya di Portal PTS pada 18 Oktober 2012. Perkara ini dikesan oleh salah seorang pecinta tegar buku-buku PTS yang juga kerapkali berkomunikasi di laman Facebook. Namanya Mohd Faridzuan dari Sabah. Beliau memaklumkan kepada saya. Sebetulnya saya sudah tahu bagaimanakah wajah rasmi kulit novel ini pada hari yang sama atas kiriman editor PTS One, tetapi masih ingin merahsiakannya terlebih dahulu dari pengetahuan peminat-peminat karya saya. Apabila Faridzuan lebih tangkas mengetahui wajah kulit novel terbaru ini, saya terkejut. Lantas menjenguk ke Portal PTS, saya sendiri adalah BUKAN ORANG PERTAMA yang menekan LIKE pada kulit novel ‘Ini Satu Cerita Alter Ego’ di Portal PTS.


Sebagai langkah awal bagi menyampaikan berita baik ini, saya telah mengeluarkan link kepada semua orang yang mengenali saya termasuk dari FB Timeline dan page Faizal Dzasrik Fan Club (FDFC).

Pada ketika itu, friendlist saya di FB Timeline hanya sekitar 1,200 orang dan page Faizal Dzasrik Fan Club hanya 1,206 (yang mana 282 orang dari jumlah FDFC adalah rakan-rakan saya dari FB Timeline). Jumlah keseluruhan orang-orang yang berinteraksi dengan saya di FB adalah 1,200 + [1,206 – 282] = 2,126 orang.

Jika anda mengenali saya di Facebook, setiap status saya pasti ada link FDFC sebagai hiasan selain bukti pengenalan latar belakang saya selaku Penulis. Seperti biasa, saya menulis status harian + link Novel Ini Satu Cerita Alter Ego di Portal PTS sebagai gantian pada link FDFC. Saya melakukan sedemikian untuk berkongsi kegembiraan ini terutamanya kepada sahabat-sahabat baik, rakan-rakan seperjuangan, saudara-mara, kenalan-kenalan dan paling penting terutamanya pada peminat-peminat karya saya yang terlalu lama menunggu kemunculan kesinambungan novel ‘INI SUATU CERITA’ di pasaran. Ya, mereka benar-benar mengambil perhatian.

Sejak 18 Oktober 2012 hingga 25 hari kemudian, rekod hit telah berjaya mencecah 1K  atau 1,000 likes yang berlaku pada 11.53 malam, 12 November 2012. Pada mulanya saya tidak perasan, tetapi selepas melihat angka tepat menjadi 999 likes, saya sempat memerhatikan detik-detik manis ini berubah menjadi 1K Likes. Perasaan saya sangat teruja dan gembira tidak terkata. Serius, saya terkedu dan terharu. Angka bertukar menjadi 1.1K tepat pada hari penerbitan novel ini iaitu pada tanggal 16 November 2012.

Rekod ini cukup bernilai bagi saya kerana :
  • Saya adalah PENULIS PERTAMA yang mendapat sokongan 1K atau ‘Ribuan’ di Portal PTS.
  • PTS One, selaku unit penerbitan novel-novel remaja adalah UNIT PENERBITAN PTS PERTAMA yang berjaya mencatatkan rekod sedemikian. Kedua-dua rekod ini telah diperakui oleh teman-teman baik saya yang cekap memerhati perkembangan yang menarik ini.
Mungkin bagi sesetengah orang yang membaca artikel ini menganggap perkara ini adalah perkara kecil tetapi bagi saya impaknya unik dan luar biasa. Ada beberapa sebab saya mengatakan sedemikian. 

PERTAMA
K bermaksud RIBU atau 1,000. Angka ribu bermula dari 1,000 hingga 999,999. Julat capaian RIBU adalah jauh lebih besar dari RATUS yang bermula dari 100 hingga 999. Jadinya apabila mencecah RIBU atau K, saya sangat bersyukur. Saya adalah PENULIS PERTAMA PTS yang berada pada paras julat besar dari segi sokongan moral dikalangan pengguna-pengguna internet. Kapasiti kenalan saya sangat kecil di Facebook tetapi mereka ‘GENUINE’ dan bersuara dengan progresif.

KEDUA
Berikutan dari cetusan impak ini, secara terang-terangan sebuah produksi penerbitan BUKAN PTS telah memberi komen ringkas dengan penuh semangat di Portal PTS. Kesan psikologinya amat unik jika diterjemahkan secara terperinci. Ya, paling mengharukan apabila page Faizal Dzasrik Fan Club juga diletakkan dalam page produksi penerbitan tersebut. Serius saya terkejut.Apabila saya bergelar Penulis bermula April 2007, zaman itu adalah zaman Friendster dan MySpace. Saya tidak memiliki blog. Saya hanya mencipta blog sendiri selepas novel sulung saya dipasarkan. Dalam novel sulung edisi cetakan pertama hanya tercatat alamat e-mail dan MySpace sahaja. Pada zaman itu, bukan zaman Facebook. Facebook belum popular di seluruh dunia.

Apa yang boleh saya simpulkan secara keseluruhan melalui artikel ini adalah SEMANGAT dan DEDIKASI yang tinggi antara saya dan rakan-rakan yang mengenali nama FAIZAL DZASRIK (terutamanya para peminat-peminat karya saya) adalah sangat menarik, mengharukan dan tidak dijangkakan oleh saya sendiri. Bagaimana saya boleh tahu apa yang mereka fikirkan tentang diri saya setiap hari di laman Facebook? Saya sendiri tidak dapat menjangkakannya.

Bagaimana pula saya harus mengucapkan terima kasih kepada mereka? Berbekalkan semangat jitu ini, Insya-Allah saya akan sentiasa menulis yang terbaik dan lebih menarik lagi pada masa hadapan. Tidak mungkin saya memiliki 1,000 akaun FB semata-mata untuk mencipta rekod ini. Tidak mungkin juga saya membina pakatan rakyat untuk bersatu padu menghasilkan rekod ini. Saya percaya apa yang tercipta melalui rekod hit di Portal PTS ini adalah semata-mata keikhlasan dari hati mereka sendiri. Rezeki-rezeki daripada Allah swt yang menggerakkan hati-hati murni mereka untuk menyokong Penulis biasa yang bernama Faizal Dzasrik ini.

Harapan saya semoga novel ke-4 berjudul ‘INI SATU CERITA ALTER EGO’, sebahagian dari re-branding atau penjenamaan semula novel ‘INI SUATU CERITA’ dengan cerita-cerita terbaru, lebih matang, Bahasa Melayu Tinggi (BMT) dan Syariah Compliant ini boleh mencatatkan jualan yang terbaik di pasaran. Insya-Allah. Itulah doa dan harapan saya setiap hari. Semoga dimakbulkan oleh Allah swt. Amin. Terima kasih kepada mereka yang menekan LIKE pada kulit novel INI SATU CERITA ALTER EGO di Portal PTS. Jasamu dikenang sampai bila-bila. Insya-Allah. I love you, guys. Thank you so much. Perghh!


Jumlah tertinggi dan terakhir direkodkan sebelum PTS iMarketing mengemaskini portal baru-baru ini. FOTO ini dikemaskini pada 22-08-2016. 

Link ke Novel ‘Ini Satu Cerita Alter Ego’ di Portal PTS :
http://pts.com.my/index.php/buku/ini-satu-cerita-alter-ego/

BMT


Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide 
(while stocks last)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...