Search Faizal Dzasrik

Loading...

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB

Selamat Datang. Welcome to FAIZAL DZASRIK FAN CLUB
Faizal Dzasrik’s Avatar was inspired by ZAREEN, the most likeable character among the girl readers/fans of my novels ‘Ini Suatu Cerita’ & ‘Ini Satu Cerita Alter Ego’.

FDTV via Faizal Dzasrik Fan Club

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik & Friends @ MPH Quill

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part I

Faizal Dzasrik Fan Club | WALL OF FAME - Part II

Faizal Dzasrik BILLBOARD : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Kazrina Mohamed Kassim, English Lecturer, Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP), Kepala Batas, PULAU PINANG

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Umy Unique, Diploma in Accountancy, UiTM Ipoh, PERAK

FEEDBACK : Ini Suatu Cerita

FEEDBACK : Ini Suatu Cerita
Dayang Nur Alia, Stewardess, Malindo Airways, Kuching, SARAWAK

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Nadia Anwar, Customer Service Executive, Scicom MSC Berhad, KUALA LUMPUR

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Suhailah Iskandar, Personal Assistant AIA Singapore & Ministry of Social & Family Development, SINGAPORE

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Diera Rosdi, Student & The ADMIN of Super Junior Malaysian ELF FB Group. Kota Bahru, KELANTAN

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Intanku Sabrina, Student of Batik Printing Institut Kraf Negara (IKN), Batu Pahat, JOHOR

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego

FEEDBACK : Ini Satu Cerita Alter Ego
Salina Kawaii, Student, Shah Alam, SELANGOR

SOUNDCLOUD Faizal Dzasrik #Karaoke

Friday, 2 September 2016

FDFC | Memperkenalkan MEEN sebagai ‘First Reader’ Karya Faizal Dzasrik


BMT + BMTi 

FDFC | Memperkenalkan MEEN sebagai ‘First Reader’ Karya Faizal Dzasrik

Selama ini saya tidak pernah berkeseorangan dalam dunia penulisan. Ramai yang mungkin tidak mengetahui sebenarnya saya sentiasa ‘berdua’ apabila meneliti setiap manuskrip yang telahpun siap ditulis. Siapakah pembaca pertama setiap karya saya?
MEEN! Adik perempuan kesayangan saya. Heh heh heh.
Setiap kali material-material baru selesai ditulis menjadikan sebuah manuskrip separa lengkap atau lengkap sepenuhnya, MEEN adalah orang pertama yang akan memberikan pandangan. Oh! Jangan ingat MEEN seorang pengkritik yang baik atau sentiasa menjaga hati abangnya sebagai seorang Penulis. ‘Budak Kerinting ala Mi Maggi Cepat Dimasak Sedap Dimakan’ ini sememangnya ‘sangat jujur’. Setiap pandangannya sama ada yang baik dan tidak baik dilontarkan secara selamba. MEEN bukan membayangkan dirinya sebagai pembaca sahaja tetapi lebih penting adalah sebagai pembeli yang telah mengeluarkan duit bagi mendapatkan sesebuah novel karya Faizal Dzasrik. Berbaloikah? Adakah benar-benar menghiburkan? Apakah pengajaran yang boleh diperolehi setelah membaca novel Faizal Dzasrik?
Sememangnya saya sendiri mahukan MEEN bersikap seperti itu. Memiliki ‘critical minded’ dan mampu mengekspressi kehendak serta kepuasan bakal para pembaca novel saya kelak. Pada hemat saya, setakat ini MEEN telahpun menjalankan peranan sebagai 'pengkritik' dengan baik dan berkesan.
Sebetulnya, mana-mana Penulis sekalipun akan hidup dalam ‘rally’ penceritaan sesebuah manuskrip tebal dan panjang. Adakalanya saya sendiri pun merasakan apa yang telah ditulis dalam manuskrip sudah cukup bagus. Pendek kata, SYOK SENDIRI.
Namun begitu setelah manuskrip dibaca semula oleh MEEN, pasti akan ada perkara-perkara yang perlu ditegur dan diperbetulkan. 
Eh! Kami berdua sering bergaduh apabila membincangkan tentang hal-hal manuskrip. Bertengkar sepuas hati demi mempertahankan pendapat masing-masing. Saya dan Meen, masing-masing kuat berdegil. Hahahaha. Selepas adegan demi adegan ‘cat fights’, biasanya kami berdua akan mengambil ‘mood’ sejenak sambil berfikir sebaik-baiknya. Mengikut kronologi pengalaman ketika perbincangan manuskrip-manuskrip saya yang lepas, pasti akan wujud pertikaian daripada MEEN. Pening kepala otak saya! 
Kadangkala saya yang betul, MEEN yang salah. Sebaliknya, pasti juga akan berlaku apabila saya sendiri yang salah, MEEN pula yang betul. Dalam hal ini, saya terpaksa bersikap RASIONAL. Jikalau perlu melawan, saya perlu melawan. Sangat penting bagi memastikan hanya pendapat-pendapat yang paling terbaik antara perbincangan kami berdua akan diguna pakai. Huh!
Demi memastikan kualiti manuskrip penuh yang cukup memuaskan hati saya dan MEEN diserahkan ke tangan para editor penerbitan. Peranan MEEN boleh dianggap sebagai ‘Quality Controller aka Pendukung Kualitas’ setiap penceritaan karya-karya saya.
Saya melihat usaha MEEN sebagai ‘kasih sayang’ seorang adik yang benar-benar mahu melihat abangnya berjaya dalam setiap karya yang diterbitkan kelak. Terima kasih MEEN. Love you. 
“Jangan risau, MEEN. Ko dah terikat dengan kontrak seumur hidup jadi FIRST READER manuskrip ALONG! Hahahaha.”


Saya dan MEEN memang BEST BUDDY. We are truly The BADIQ-BADIQ (adik-beradik) and best friend forever and ever. Berkongsi minat yang sama. Kami berdua KAKI KAROKS. Suka duka melayari kehidupan bersama-sama. Kami dua beradik sahaja. Tiada yang lain.
‘Brother-Sister Bonding’ dan 'chemistry' kami berdua cukup kuat. Selalu mengusik. Selalu gaduh. Alah! Manja-manja. Sebagai abang, mana boleh ‘baik sangat’ dengan adik sendiri. Adakalanya saya perlu garang dan tegas, namun  begitu dalam kebanyakan waktu saya bersifat fleksibel. Kesefahaman yang tinggi antara kami berdua sangat membantu dalam proses-proses memberikan impak KAIZEN dalam setiap apa yang saya lakukan, khasnya dalam bidang penulisan. Alhamdulilah.
Sepanjang pengalaman saya bergelar Penulis, pelbagai cerita boleh dikaitkan dengan MEEN. Saya ingin membuat pengakuan jujur. Sungguhpun saya seorang Penulis Novel atau Novelis... ... ...  
Saya sendiri ‘tidak berkebolehan’ membaca novel. Entahlah. Memang pelik. Saya boleh menulis panjang lebar… kelentong loq laq semua boleh, tetapi apabila disuruh membaca novel… saya memang ‘tidak boleh’. Nak tahu siapa yang tolong bacakan setiap novel yang saya beli? MEEN! Hehehehe. 
Adik kesayangan saya ini berkebolehan membaca novel yang bermuka surat tebal dan berjelar-jelar. Setiap kali membeli novel-novel lain di pasaran, saya mensasarkan MEEN supaya membantu saya sebagai pembaca. PUJUK (dalam mood baik) atau PAKSA (dalam mood nakal) Si Meen membaca novel-novel yang telah dibeli bagi pihak saya. MEEN sangat memahami citarasa saya. Jikalau sesuatu novel itu bagus dan kena dengan selera pembacaan saya, MEEN akan menyarankan saya supaya membaca. Jika sebaliknya, gerenti saya tidak akan disuruh baca oleh MEEN. Hehehehe.  
Apabila secara bersahaja saya menceritakan tentang MEEN di FACEBOOK, pernah juga seorang editor syarikat penerbitan amat berminat menyunting MEEN sebagai Penulis. Siap dapat business card! 
Wow! Serius, saya sendiri pun teruja, tetapi... saya pernah membaca ‘draf’ penulisan MEEN. Sangat hauk! Hahahaha. Entah apa-apa sahaja yang Si MEEN tulis. MEEN sendiri pun mengaku dan akhirnya berkata dengan nada manja dan comel-comelan…
“Meen tak boleh-lah nak nulis-nulis. I don’t have the talent like you. I can’t. Hahahaha.”


MEEN tergelak-gelak. Akhirnya, MEEN telahpun mengambil keputusan bahawasanya hanya akan memberikan sokongan padu kepada saya sahaja. Enggan terlibat sebagai Penulis. Apa yang dia boleh bantu, dia akan bantu saya terutamanya sebagai FIRST READER setiap manuskrip saya.
Bidang penulisan kreatif adalah bidang ‘jiwa-jiwa’. Para pembaca apabila sudah mula selesa dan menyukai apa yang kita tulis… jangan sesekali ‘menipu’ mereka. Susah payah saya menulis sama ada betul atau salah. Baik atau tidak baik, segalanya seratus peratus original ditulis oleh saya sendiri. Insya-Allah. 
Saya menulis... 
MEEN mengkritik...
Editor menyemak... 
Penerbit mencetak...  
... dan paling penting sekali ...
ANDA MEMBELI okey. Cun-lah! 
Hehehehe. 
Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua para peminat karya saya dari hari pertama hingga kini yang telah banyak memberikan sokongan dan galakan supaya saya terus berjuang dalam dunia penulisan. Alhamdulilah. Semoga anda bergembira dengan setiap hasil karya dan terhibur hendaknya. Thank You. Love You All. Perghh!

BMT + BMTi 






Faizal Dzasrik & Meen >>> Faizal Dzasrik Entertainment



Juga terdapat di kedai-kedai buku seluruh negara 
(sementara stok masih ada)
also available at bookstores nationwide (while stocks last)



Faizal Dzasrik Fan Club
FB | IG Tweet | Kopitiam
Tube + Cloud + Smule + Space 
 Pin + Reads


Sunday, 16 November 2014

FDFC X Haleeda Fan Club | HALEEDA – Gegar Vaganza


Haleeda Naib Juara Gegar Vaganza


BMT + BMTi

Secara rasminya bermula 16 November 2014, HALEEDA (Aunty Lynn) bertanding dalam sebuah program terbitan Astro iaitu GEGAR VAGANZA. Sebuah pertandingan nyanyian menggandingkan 12 otai era 90an dan awal Millenium berentap bagi merebut gelaran juara musim pertama.
Program ini disiarkan setiap AHAD, jam 9.00 malam di Astro Ria (104) dan Maya HD (135) selama 8 minggu berturut-turut. Ingin melihat bagaimana HALEEDA kembali beraksi di pentas nyanyian? Jangan lupa saksikan! Semoga terhibur. 
#GoHaleedaGo #HaleedaFanClub #HaleedaFC #Haleeda #GegarVaganza 
#QuPuteh #VidaBeauty #Astro #AstroGempak #SinarFM #HLive

ADMIN : Liya, Faizal Dzasrik, Mazryn, Leeza & Haleeda



Komposer / Penulis Lirik : Fauzi Marzuki / Lukhman S 
Terbitan : EMI Music Malaysia 1991
Video Lirik / Karaoke : Astro Gempak 

Coretan Eksklusif : Haleeda – Gegar Vaganza
Ditulis oleh : Faizal Dzasrik  
Untuk : Haleeda Fan Club

Haleeda Fan Club ditubuhkan sejak 20 Mac 2013. Idea asal penubuhan telah diterbitkan oleh saya, Faizal Dzasrik setelah mendengar sendiri keinginan Haleeda (Aunty Lynn) yang mahu kembali menyanyi dengan lebih giat dan aktif. Saya amat bersetuju dan menggalakkan usaha ini. Apabila proses pendaftaran nama kelab di Facebook dilakukan, Aunty Lynn sendiri telah memilih nama HALEEDA FAN CLUB
Sejak dari dahulu lagi, saya selalu memberitahu Aunty Lynn.
“Aunty Lynn, bila nak buat comeback ni? Nyanyi balik Aunty Lynn. You’re a good singer.
Saya mengetahui isi hati sebenar makcik saudara saya ini. Menyanyi adalah minat utama beliau.

Sebagaimana para peminat yang mengenali Haleeda mengetahui beliau kerapkali muncul di kaca TV sebagai pelakon telefilem atau drama bersiri, tetapi realitinya sekalipun Aunty Lynn tidak pernah berhenti menyanyi. Beliau sentiasa menyanyi dan terus menyanyi. Adakalanya jika saya berkelapangan dan kebetulan berada berhampiran rumah Aunty Lynn, saya akan singgah. Apabila saya singgah, Aunty Lynn tidak bagi saya balik! 


“Long... Long. Along lepas ni free tak? Jom kita pergi makan-makan. Lepas tu kita pergi karoks. Jom! Alaaa... cakap-lah kat Mak Fuzi, Along keluar dengan Aunty Lynn.”
Haleeda (Aunty Lynn) berwajah ceria memujuk saya. Hehehehe. Antara kalangan saudara mara, saya dipanggil ‘Along’ selepas berusia 10 tahun. Sebelum berusia 10 tahun, saya dipanggil BOBOI! Cett! Hehehe.

Saya pula tidak kisah. Lagipun, saya sendiri gila karoks! Sangat suka menyanyi. Adakalanya kami berdua atau selalunya Aunty Mazryn (adik Haleeda) pasti mengikut bersama-sama. Berkaraoke dengan Aunty Lynn dan Aunty Mazryn memang menyeronokkan. Walaupun mereka boleh dikatakan sudah memasuki zon usia ‘otai’, tetapi citarasa lagu-lagu pilihan mereka sebenarnya adalah terkini dan ‘trendy’. Mereka berdua ini memang peminat setia lagu-lagu ciptaan Ahmad Dhani dan Melly Goeslaw. Tidak terkecuali lagu-lagu pop tempatan nyanyian Lan & Typewriter, Sheila Majid, Zaiton Sameon, Ziana Zain, Ella, Faizal Tahir dan ramai lagi. 
‘Urban + Pop + Vocal Song’Tiga kriteria ini, sememangnya selera Aunty Lynn dan Aunty Mazryn. Saya? Sama juga. Mengikut peredaran zaman. Hehehe. 

Lokasi aktiviti berkaraoke tidak tertumpu di pusat karaoke sahaja. Di rumah saya juga, kami bertiga ligat berkaroks! Jika berkunjung ke Speedy Video atau mana-mana kedai VCD/DVD, adakalanya saya membeli stok lagu-lagu karaoke yang sesuai bagi suara perempuan. Terdapat pelbagai lagu-lagu pilihan untuk Aunty Lynn, Aunty Mazryn dan turut disertai oleh adik saya, Meen menyanyi secara solo atau berduet sesuka hati mereka. Hehehe. Dalam ahli-ahli keluarga Sha’arin (sebelah arwah ibu Haleeda), kami berempat memang paling aktif menyanyi. 

Apabila menyentuh identiti kekeluargaan, mungkin ramai yang ingin tahu apakah pertalian sebenar saya bersama Haleeda sekeluarga. Ibu Haleeda dan Ibu Mak Fuzi aka Mama saya adalah ‘adik-beradik’. Jadinya, Mama dan Haleeda adalah ‘sepupu’ sebelah ibu masing-masing. Secara hireaki, saya adalah ‘anak saudara’ Haleeda. Begitulah ceritanya mengikut peta minda susur galur keluarga.

Ucapan semangat untuk Haleeda (Aunty Lynn).
Semoga dapat membuat persembahan yang terbaik dan menggembirakan para juri serta peminat-peminat yang menyokong perjuangan Aunty Lynn selama ini. Mewakili seluruh keluarga Sha’arin sentiasa mendoakan Aunty Lynn dipermudahkan rezeki dan berjaya dalam karier nyanyian. Insya-Allah. Mudah-mudahan. Good Luck Aunty Lynn. We always support you to win. Amin Ya Rabbal Al Amin. #Perghh!

With Love, Passions & Fierce,
Faizal Dzasrik aka Boboi aka Along 

#HaleedaFC #HaleedaFanClub #HaleedaLoyalist

Diari Mingguan HALEEDA - Gegar Vaganza
Sebuah DOKU-DIARI perjalanan HALEEDA sepanjang penyertaan dalam program pertandingan realiti nyanyian terbitan ASTRO.

MINGGU 1 : Tema - Lagu Hit Peserta (Tiada Penyingkiran)
16 NOVEMBER 2014
Adilla, Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Hasnol, Ifa Raziah, Mamat Exist, Nadia, Rahmad Mega, Sam Innuendo, Sharifah Zarina & Shima
Komposer : Fauzi Marzuki
Penulis Lirik : Lukhman S
Terbitan : EMI Music Malaysia 1991

Komen Juri
Dato’ Khadijah Ibrahim
“Bila kita tengok penyanyi-penyanyi yang menyanyi pada malam ini adalah sungguh versatil dan mempunyai suara unik. Ya yang mempunyai suara tersendiri. Tidak mengikut-ikut penyanyi-penyanyi yang lain. Ha... ini-lah yang kita cari-cari dan pada Haleeda saya mendoakan semoga minggu depan akan membuat lagu yang lebih menarik dengan suara yang unik itu tadi.”

Aunty Lynn masih tersipu-sipu. Malu-malu. Tidak mengapa. ‘Enjin’ suara baru nak mula panas. Hehehe.
Sebagai tanda sokongan moral untuk perjuangan Aunty Lynn di Gegar Vaganza, saya menyanyikan semula lagu Setia Kasih. Sekali rakaman sahaja secara spontan. Inilah hasilnya apabila suara lelaki menyanyikan lagu perempuan. Dengarkan... Semoga Terhibur. Hehehehe.

Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club 

MINGGU 2 : Tema - Idola
23 NOVEMBER 2014
Adilla, Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Hasnol, Ifa Raziah, Mamat Exist, Nadia, Rahmad Mega, Sam Innuendo, Sharifah Zarina & Shima



Haleeda – Ku Mohon (Dato’ Sheila Majid / Afgan
Komposer : Mac Chew 
Penulis Lirik : Sheila Majid
Terbitan : Warner Music Malaysia 1999 / Trinity Optima Production Indonesia 2014

Komen Juri
“Okey... Haleeda. Saya rasa macam awak tak boleh menyanyi lagu ni tau sebab lagu ni susah but jangkaan saya salah. You know. It’s a... lagu ni susah tapi bila, okey adat pertandingan memang konsentrasi kamu sangat bagus. Kamu jarang buat silap... lagu ni. Unless. Ada but... very minimum. Itu memang pertandingan-lah. Kena... adventurous. Jangan pilih lagu yang... apa orang kata tu play safe. Begitu juga kamu play safe, kamu just... akan tersendat di situ. Kalau orang lain buat salah, mungkin kamu still maintain kat situ. Tapi kalau orang lain bagus, kamu ke belakang dia. So dalam pertandingan kamu kena cari lagu yang sesuai dan adventurous macam lagu ni. Yes, you’re good... yah.” 

Saya tertarik dengan lirik lagu ini. Ibarat doa dipohonkan ke hadrat Ilahi yang memberikan kekuatan di sebalik ketabahan selain menaikkan semangat mahu terus mara dalam kehidupan. Selepas Setia Kasih (lagu asal nyanyian sendiri), pada minggu kedua Aunty Lynn memilih lagu yang secara kebetulan boleh memotivasikan diri sendiri dan para penonton. Alhamdulilah. 
Apabila menonton persembahan Aunty Lynn secara live dari tingkat atas auditorium, boleh dikatakan saya sendiri amat bimbang mengenai keputusan juri bakal diumumkan pada akhir rancangan. Otai-otai lain memang hebat belaka.
Saya tidak boleh bersikap ‘bias’. Aunty Lynn masih belum cukup memberikan persembahan yang terbaik untuk tatapan para penonton. Secara keseluruhan, saya bersetuju dan bersependapat dengan komen yang telah diberikan oleh Dato’ Ramli MS.


MINGGU 3 : Tema - Kenangan
30 NOVEMBER 2014
Adilla, Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Nadia, Rahmad Mega, Sam Innuendo, Sharifah Zarina & Shima


Haleeda - Mencintaimu (Krisdayanti
Komposer / Penulis Lirik : Bebi Romeo
Terbitan : Warner Music Indonesia 1999
(+) Standing Ovation daripada Saudara-Mara + Sahabat Handai 

Komen Juri
"Assalamualaikum... Ahek ahek hek hek hek (gelak apabila diusik Nabil). Awi Awi sikit... Awi Awi sangat gembira dan Awi sangat terharu untuk melihat seorang penyanyi yang boleh maintain composure walaupun apa jua dan itu sesuatu yang sangat sukar. Composure dan confidence... dan pemahaman understanding untuk lirik. Yang yang yang interesting kan, Awi sempat menyanyi dengan Krisdayanti dalam satu dinner show. Jadi, Krisdayanti ni Nabil. Krisdayanti ni memang duduk... dia nyanyi, perspektif dia tu lain tapi terharu Awi duduk wow... dan malam ni Awi pun dapat rasa benda tu."  

‘Mencintaimu’ sememangnya lagu ‘makanan kegemaran’ Aunty Lynn setiap kali berkaraoke. Selain persembahan di pentas Gegar Vaganza, versi nyanyian Aunty Lynn menerusi lagu ini antara paling terbaik pernah saya dengar ketika majlis persandingan adik Haleeda, Aunty Mazryn beberapa tahun lepas. Lagu ini dipersembahkan bersama 4 orang pemuzik set mini orkestra. Saya masih ingat ia berkumandang indah dan mempersonakan para hadirin.
Menerusi Konsert Gegar Vaganza Minggu 3, anda pasti boleh mendengar suara percakapan Aunty Lynn agak sebu dan tersangkut-sangkut. Disebabkan sakit tekak dan tidak sihat. Syabas Aunty Lynn, walaupun tidak sihat tetapi masih meneruskan perjuangan dengan baik. Alhamdulilah. Dipermudahkan oleh Allah swt.
Satu lagi misteri. Sebaik sahaja persembahan, Aunty Lynn sempat berkata “Mencengkam belakang pinggang.” Sememangnya pada waktu rakaman minggu tersebut, satu insiden telah berlaku. Persembahan Aunty Lynn yang ditayangkan kepada para penonton di rumah, sebenarnya adalah ‘rakaman kedua’.
Apakah insiden yang telah terjadi pada rakaman pertama?
Aunty Lynn bermula dari tangga belakang pentas. Sambil menyanyi dan terus menuruni tangga lalu berhenti. Kemudian, terus menyanyi dan mula berjalan. Tiba-tiba tergelincir lalu jatuh terduduk di atas pentas. Semua penonton di auditorium sangat terkejut.
Band pengiring tidak berhenti. Muzik tetap diteruskan. Aunty Lynn dibantu oleh Nabil dan Jihan Muse bangkit semula dalam riaksi menahan kesakitan lalu meneruskan nyanyian seperti biasa. Nampak sedikit terganggu. Saudara-mara dan sahabat handai yang menonton terus memberikan semangat. Aunty Lynn cuba meneruskan nyanyian sebaik mungkin. Amat dramatik!
Hingga ke separuh lagu dimainkan, Dollah Cantek (Pengurus Pentas) menghentikan siaran rakaman serta-merta. Atas arahan Penerbit, mereka mahu berlaku adil kepada semua peserta dan merasakan rakaman tersebut bukan paparan terbaik bagi tatapan penonton di rumah kelak. Selepas mendapat sokongan para juri dan penonton-penonton di auditorium, Penerbit meminta Aunty Lynn menyanyikan semula lagu ‘Mencintaimu’ bagi sessi rakaman kedua. Alhamdulilah.
Penghargaan kepada seluruh pasukan produksi Gegar Vaganza. Tindakan anda semua sangat professional. Kami selaku saudara-mara, sahabat-handai dan paling penting para peminat Haleeda sudah tentu amat menghargainya. Terima kasih.
Punca sebenar tergelincir?
Tapak kasut tinggi Aunty Lynn tidak serasi dengan lantai permukaan pentas Gegar Vaganza yang licin. Sebelum memulakan rakaman kedua, masa rehat selama beberapa minit. Petugas-petugas auditorium mengemop semula lantai pentas hingga kering. Seterusnya, proses rakaman kembali berjalan lancar. Alhamdulilah.

Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club

MINGGU 4 : Tema - Ada Berani?
7 DISEMBER 2014
Adilla, Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Nadia, Rahmad Mega, Sharifah Zarina & Shima
HALEEDA (Pupus) vs NADIA (Pawana)


Haleeda – Pupus (Dewa
Komposer / Penulis Lirik : Ahmad Dhani
Terbitan : Aquarius Musikindo Indonesia 2002
(+) Gimik penampilan khas selepas persembahan oleh Yassin SYJ 

Komen Juri
“Okey Haleeda. Lagu Pupus Dewa. Aaaa... Abang tengok Haleeda nyanyi dengan mudah sekali lagu ni ya. Lagu ni susah tapi cara Haleeda nyanyi... aaaa... senafas je dia bagi. Aaaaa... kemudian yang Abang nampak Haleeda nyanyi dengan cara Haleeda tidak mengikut macam mana Dewa nyanyi. Ha itu yang mahal. So, Abang nampak yang itu, yeah. So, tahniah. Harap Haleeda masih aa... wujud minggu depan.”

“Aaaaa... dia banyak improve. Saya agak... aaa... kadang sebab kadang-kadang artis lama ni dia lama tak nyanyi siling dia tu dah sampai you know... dah sampai tapi... plus saya quite surprise dia boleh improve lagi.”

Tiga minggu berturut-turut, Aunty Lynn menyanyikan lagu ballad yang ‘melankolik’. Sesuatu yang baru bagi para penonton apabila Aunty Lynn memilih menyanyikan lagu ballad yang ‘keras’. Lagu ini adalah titik permulaan Haleeda (Aunty Lynn) menampilkan sisi ‘keras’ dalam dirinya sebagai penghibur yang belum pernah diperlihatkan kepada para penonton sebelum ini.

Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club
Sumber : Apps Instagram #Haleeda #HaleedaFanClub #HaleedaFC #HaleedaLoyalist #HaleedaMazlin #HMBForever

MINGGU 5 : Tema - Dedikasi
14 DISEMBER 2014
Adilla, Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Rahmad Mega, Sharifah Zarina & Shima

 

Haleeda – Aku Cinta Kau Dan Dia (Ahmad Band
Komposer / Penulis Lirik : Ahmad Dhani / Bebi Romeo
Terbitan : Aquarius Musikindo Indonesia 1998
(+) 3 Gadis Manis (Back Up Singers)  
(+) Video Intro penampilan istimewa Dato’ Siti Nurhaliza + Nora, sebelum Haleeda memulakan persembahan. Special Request untuk Haleeda terus menyanyikan lagu Dewa / Ahmad Dhani 
(+) 2X Standing Ovations daripada Para Peminat Haleeda + Saudara-Mara + Sahabat Handai

(1st Time Standing Ovation)
Komen Juri
"Ssssss... sangat berapi-api. Itu yang saya boleh cakapkan, Kak. Kak Haleeda. Aaaaahh... Kak. Ini-lah dia ya apa yang... macam mana saya nak cakap eh. Saya terkejut... terkesima dan banyak ter lagi. Sebab mula-mula kita dengar arrangement tu slow ya, biasa... sekali bila  dia dah masuk aaaa... part yang hard... rock dia tu. Itu saya sangat-sangat impress, lepas tu akak tukar lagi melodi dia. Sssss... Ter-ba-ik!"

"Aaaa... dia tak dapat diucapkan dengan satu kata-kata dia. So yang Abang nampak tu dah macam kita tengok konsert dia. Punya jayanya. Yeah. So, terlupa yang lain. Kita tengok oih,  ni macam konsert dia. Pada Abang, itu-lah yang Abang rasa. Yang sangat bagus. Yang jadi show dia-lah kot, kan. So, Abang suka-lah kot."

"Yes. Yes. I would like to say something. Don’t let him (Dato’ Ramli MS) speak. Today he cannot speak. Today, he no speaking... speaking one. Siapa peminat Haleeda?"

Peminat-Peminat Haleeda + Saudara Mara + Sahabat Handai 
"Woooooaaaa!!!"

"Stand up! Stand up! Standing ovation, come on."

Peminat-Peminat Haleeda + Saudara Mara Sahabat Handai 
"Woooooaaaa!!!" (2nd Time Standing Ovation)

"You know. Your best performance malam ini, Haleeda dah berminggu-minggu Ibu lihat errr... in work perbezaan yang you berikan after comment yang I bagi I suka sekali you terima my critic dan malam ni you bagikan yang terbaik. What more can I say?"

"Okey. Haleeda, it’s a wonderful performance. But... I advice you... sorry backing vocals. Ia merosakkan performance kamu. No no... I’m telling you fact. Okey. Satu orang betul, dua orang tak betul. Dua orang betul, satu orang tak betul. Bila satu orang tak betul, dia merosakkan semua. Sebab pitch kamu tidak... kamu sumbang. So, bila kamu sumbang, termasuk semua golongan performance tu akan sumbang. So, bila nak menyanyi dalam bentuk koir harus... the harmony kena betul, the pitch and... kena betul. Penyanyi dah okey tapi kat belakang tu dia merosakkan. Kalau tak percaya, main balik." 

"Oh yeah aaa... okey... aaaeee... kita kena fair kot Dato’ eh. Apa yang Abang lihat. Okey, apa yang rasa it’s overall. Yah. Takat sumbang satu dua sikit tak pe kot. Kalau Dato’ nak perfect Dato’ pergi beli CD-lah, Dato'. This is live, man." (Para penonton bersorak kuat)

"Listen... Listen. Penyanyi tidak sumbang. Penyanyi wonderful. Yah. Yang belakang tu. Band okey, penyanyi okey ya. Yang belakang tu. Kan saya kata. Satu orang sumbang dalam tiga orang tu, dia akan merosakkan semua." 

Wow! Memang hangat. Sangat berpuas hati. Good job, Aunty Lynn! Alhamdulilah. Menonton secara live di auditorium lebih mengujakan berbanding dari kaca TV. Sehari sebelum persembahan, Aunty Lynn sempat memberitahu saya mengenai dua lagu pilihan bagi Minggu 5. Lagu X atau lagu Y (Maaf, tajuk lagu sebenar dirahsiakan). Apabila mendengar Aunty Lynn menyanyikan Lagu X iaitu Aku Cinta Kau dan Dia, saya berperasaan biasa sahaja sehingga-lah muzik masuk ke bahagian korus. Susunan muzik berubah pantas. Serius, sangat mengujakan! Sebagai penonton, saya seperti terkena 'prank' dengan Aunty Lynn. Yeay! This is it! Aunty Lynn yang ‘gila-gila’ sudah lama saya kenali telah pun muncul di atas pentas. Perghh!
Mengenai komen Dato’ Ramli MS. Sebagai penonton di auditorium, pendengaran saya sendiri kurang jelas kerana secara visual, persembahan Aunty Lynn sangat menarik perhatian. Berbeza dengan juri-juri yang lain, Dato’ Ramli MS menilai kualiti nyanyian setiap peserta dengan menggunakan ‘ear phone / ear piece’. Sangat professional, teliti dan sentiasa menyuruh kru produksi memastikan ‘alat pendengaran’ tersebut berfungsi dengan sempurna sebelum memulakan konsert. Apabila menonton semula persembahan Aunty Lynn bersama ‘3 Gadis Manis’ di kaca TV dan mendengar semula kualiti audio tersebut, saya bersama adik perempuan saya, Meen amat bersetuju dengan kritikan Dato’ Ramli MS. Memang benar. Kualiti vokal harmoni penyanyi latar yang kurang kemas. Segala kritikan diterima dengan hati terbuka. Saya pasti kualiti persembahan seterusnya boleh diperbaiki lagi. Insya-Allah.

Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club

MINGGU 6 : Tema - Berdua Lebih Baik (Suku Akhir)
21 DISEMBER 2014
Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Rahmad Mega, Sharifah Zarina & Shima


Haleeda feat. Awi Rafael – Coba (Faizal Tahir
Komposer : Audi Mok
Penulis Lirik : Faizal Tahir 
Terbitan : Monkey Bone Records 2007
(+) Standing Ovation daripada juri jemputan, WARIS

Komen Juri
"Wow... pertama sekali. (Tepuk tangan sambil Standing Ovation). Saya tak nafikan. Awi Rafael antara Best Performer yang pernah saya lihat live. Antara yang saya paling teruja dan paling saya banyak belajar daripada dia dan hari ini dia bersama dengan seorang wanita yang cantik ni... dan saya nampak bila Awi Rafael nak cuba pandang ke arah awak... awak buat macam ni... jadi awak betul ada ‘feel’ dengan lagu ni. Saya rasa chemistry tu. Terima kasih."

"Aaaa.. Awi. Kamu bagus ya. Ya you’re good. Dan... Haleeda, kamu amazing lah ya.  Dia tidak ada siling sih. Tiap-tiap minggu... dia naik... dia naik... dia naik... dia naik. Ya, excellent... excellent. Tahniah." 

Awi Rafael, juri jemputan Konsert Gegar Vaganza Minggu 3 telah menjadi pasangan duet Aunty Lynn. Keseluruhannya serasi. Alhamdulilah. Tahniah. 

Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club

MINGGU 7 : Tema - Carta Hits (Separuh Akhir)
28 DISEMBER 2014
Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Rahmad Mega & Shima


Haleeda – Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussein) 
Komposer : Taja, Tass & Lan
Penulis Lirik : Taja & Tass
Terbitan : Independent Label 2007
(+) 3 Gadis Manis 2.0 [Mazryn + Wani + Sherry] (Back Up Singers)

Komen Juri untuk HALEEDA
"Very... very... very tahan. Very good. Haleeda, saya sungguh happy sekali dengan persembahan anda. Sebab Haleeda, tiap-tiap minggu Haleeda bagikan sesuatu yang bagus... yang berlainan. Dan... aaa... of course mula-mula bila Haleeda the first week tu kami risau sebab... boleh tak Haleeda carry for...carry forward every week apa yang kita nak lihat dan kita nak dengar dan pada malam ini saya rasa Haleeda dah proved sekali lagi kepada Dato’ Ramli yang you know he’s very very very... bad boy. Ya, dan pada malam ini saya rasa dia... dia sendiri pun begitu happy dengan persembahan ini."

Komen Juri untuk 3 Gadis Manis 2.0 (Back Up Singers)
"Dua kali lima... sepuluh. Dua kali lima... sepuluh."

"Good. Very good. Very good. They’re very good. So, so dia ambik... dia ambik kritikan daripada Dato’ Ramli ya di minggu-minggu yang lepas. Dan this is aaa... very good to all of you. All of you. Very good."

Wo! Ini lagu ‘guilty pleasure’ Aunty Lynn. Setiap kali karaoke di mana-mana sahaja, Aunty Lynn mesti ‘senyap-senyap’ memasukkan lagu ini dalam senarai playlist di monitor karaoke. “Long... Long. Jom kita berduet lagu ni, Long.” Hehehehe.
Apabila saya tahu Aunty Lynn mahu menyanyikan lagu ini. Perkara pertama dalam fikiran saya. "Boleh sampai ke? Lagu ni memang tinggi melangit." Sejujurnya seingat saya, memang kami berdua akan berlawan ‘jerit’ pada nota tinggi apabila menyanyikan lagu ini.
Setiap minggu menyaksikan persembahan secara live di pentas Gegar Vaganza, tiba-tiba saya kehilangan rakan saing sebagai penonton. “Mana Aunty Mazryn?”
Sebaik sahaja mengetahui Aunty Mazryn, adik Haleeda menyertai barisan back up singers, saya tersenyum gembira. Amat menyeronokkan kerana saya sudah lama mengetahui Aunty Mazryn memiliki vokal harmoni yang sangat bagus. Kali ini, Aunty Lynn memilih ‘ketua suara latar’ yang lebih tepat. Di atas pentas Gegar Vaganza pada minggu ini, Aunty Mazryn berdiri di tengah dan mengetuai bahagian back up singers. Boleh nampak kedua-dua belah tangannya ‘mengepak’ cermat bagi memberikan isyarat pada vokal sayap kanan oleh Wani (berhijab) dan vokal sayap kiri oleh Sherry. Hasilnya sangat baik dan terkawal. Alhamdulilah.
Mengimbas semula rekod penerbitan muzik terdahulu. Kembali ke era tahun 1992, pada waktu HALEEDA aka Aunty Lynn hangat dengan album dan single ‘Setia Kasih’. Dalam tahun yang sama, Aunty Mazryn (RINI) bersama arwah kakaknya, Aunty Linda (RINA) menyertai penyanyi Andrian (anak Arwah Andy Yunos) membentuk sebuah kumpulan pop remaja bernama ANDRIAN’S PLUS. Sebuah album diterbitkan dengan judul yang sama ‘ANDRIAN’S PLUS’ (saya masih simpan album ini hingga sekarang) dan pernah menyertai rancangan Muzik-Muzik TV3 menerusi pencalonan lagu Nyanyian Cinta, Assalamualaikum dan Tin Kosong. Menerusi album ini, saya amat fasih dengan nyanyian Aunty Mazryn yang sememangnya sangat bagus ‘mengharmonikan’ nyanyian Andrian. Sebetulnya, RINA & RINI bakal tampil dengan album sendiri tetapi RINA (Arwah Aunty Linda) telah pun kembali ke rahmatullah akibat peristiwa lemas di Pulau Langkawi, Kedah pada tahun yang sama. Al-Fatihah untuk Arwah Aunty Linda. Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah swt. Amin.
Menerusi persembahan Aunty Lynn pada minggu ini di Gegar Vaganza, boleh disimpulkan sebagai agak berani. Bukan calang-calang lagu yang dipilih. Sangat sukar. Boleh dilihat dengan jelas, Aunty Lynn sendiri ‘play with the tricks’. Nota verse sedikit terlebih tinggi, Aunty Lynn senyap beberapa baris lagu sambil memandang ke arah penonton (saudara-mara, sahabat-handai dan para peminat) yang sangat ‘sporting’ membantunya menyanyikan lagu ini. Aunty Lynn sempat mengambil nafas. Helah yang sangat klasik! Hehehehehe. Selepas tamat semua persembahan, saya dan para penyokong Aunty Lynn yang lain agak gementar apabila menantikan keputusan. Dalam fikiran saya, persembahan Aunty Lynn pada minggu ini bukanlah yang terbaik, tetapi pada minggu-minggu yang lepas saya percaya Aunty Lynn sebenarnya telahpun berjaya memberikan ‘great impression’ pada ingatan dan penilaian para juri. Saya yakin Aunty Lynn mara ke pentas akhir Gegar Vaganza. Alhamdulilah. Saat manis itu menjadi kenyataan. Tahniah Aunty Lynn!
Untuk Aunty Lynn, semoga dapat melakukan persembahan yang terbaik, menarik dan seikhlas hati pada pentas Gegar Vaganza – Grand Finale. Insya-Allah. Kami sentiasa akan menyokong perjuangan Aunty Lynn. Go Haleeda Go! Perghh!


Peminat-Peminat : Haleeda Fan Club
Foto dari Video : Konsert Akhir Gegar Vaganza - Highlight HALEEDA



MINGGU 8 : Konsert Akhir
4 JANUARI 2015
Ayai Illusi, Fazli Zainal, Haleeda, Ifa Raziah, Mamat Exist, Rahmad Mega
Battle Round : Ifa Raziah VS Haleeda



ROUND 1 : MEDLEY POP + ROCK 
Genre : POP
Haleeda – Mendua (Astrid) 
Komposer / Penulis Lirik : Ade Govinda
Terbitan : Sony Music Indonesia / Universal Music Malaysia 2013

Genre : ROCK
Haleeda – Pelesit Kota (Search) 
Komposer : M. Nasir
Penulis Lirik : Bakri Johari
Terbitan : Polygram Records 1987
(+) Standing Ovation daripada Haleeda FC/Haleeda Fan Club + Rakan-Rakan Artis + Rakan-Rakan Media + Para Penonton

Komen Juri
“Aaaa... Salam Haleeda. Aaaaa... susah tau nak nyanyi... nak nyanyi lagu orang. Sebab kamu bukan menyanyi lagu kamu sendiri, kamu menyanyi lagu orang. Dan saya pulak mendengar lagu, bukan mendengar lagu. Saya mendengar macam mana kamu menyanyikan lagu tu. Which is kamu boleh masukkan jiwa lagu tu... as macam mana dia tak macam dengar original lagu tu. Macam dengar versi kamu. So itu adalah kelebihan... penyanyi analog. Penyanyi analog ni macam DINOSAUR.

ROUND 2 : BATTLE
Genre : RAP
Ifa Raziah & Haleeda feat. Edry KRU - Fanatik (KRU) 
Komposer / Penulis Lirik : Norman, Yusry, Edry
Terbitan : KRU Publishing / EMI Music Malaysia 1997

Edry KRU
“Huh. Tak pernah-lah lagu tu disampaikan oleh wanita... wanita.. wanita. Kita tengok lelaki je yang nyanyikan. Memang betul-betul bergegar pentas malam ni. Saya pun nak... nak ke depan ni tadi pun saya takut-takut jugak-lah kan. Hah hah hah hah. Takut terpijak kainnya kan. Tapi saya nak komen dua-dua-lah. Aaaa... dari segi penyampaian tadi... saya tengok dari segi persembahan awal pun Haleeda tadi agak menonjol dengan persembahan dia dengan cara tersendiri. So, saya nampak dengan kostum macam ni. (Bang! Jangan dia bukak topi. Inspector Gadget ni). Itu-lah dia kan. Cakap kat belakang pentas kan. Dengan Ifa ni memang ratu-lah... memang ratu. Memang aaaa... persembahan... memang aaaa... kawalan yang sangat bagus. Nak tanya yang mana satu pilihan hati? Alah! Ini-lah yang susah ni yeah. Saya... saya kena ni... saya kena adil. Kena dua-dua pun saya nampak sama-sama tenaga. Saya pilih HALEE.. FA. Hah hah hah hah. Aci-lah yeah. Boleh-lah yeah.

Foto oleh (Photo by) Astro Gempak, Mstar & Berita Harian

KEPUTUSAN JURI - KONSERT AKHIR GEGAR VAGANZA
Juara : Ayai Illusi
NAIB JUARA : HALEEDA
Tempat Ke-3 & Persembahan Terbaik (Undian SMS) : Mamat Exist
Tempat Ke-4 : Rahmad Mega + Tempat Ke-5 : Ifa Raziah + Tempat Ke-6 : Fazli Zainal
Video Temubual bersama h Live! - Astro Awani
Video Temubual bersama Budiey.Com

Media Attachment
Astro Gempak : #GegarVaganza : HALEEDA Mengagumkan, Mamat Pilihan Penonton!
Berita Harian (BH Online) : Tak ramai tahu saya suka lagu rock - Haleeda

Ucapan HALEEDA untuk para peminat selepas tamat Konsert Akhir Gegar Vaganza menerusi ADMIN : Mazryn Badaruddin di HALEEDA FAN CLUB
Petikan ucapan-ucapan daripada para peminat di HALEEDA FAN CLUB

Ribuan terima kasih diucapkan kepada barisan para juri : Dato' Ramli MS, Dato' Khadijah Ibrahim, Dato' Rosyam Nor dan Mamat Khalid yang telah memilih HALEEDA sebagai NAIB JUARA (1st Runner Up) GEGAR VAGANZA musim pertama. Alhamdulilah. Teristimewa kepada seluruh pasukan produksi Gegar Vaganza. Terima kasih tidak terhingga atas layanan dan kerjasama yang sangat baik kepada Haleeda Fan Club / Haleeda FC sepanjang sessi pertunjukan konsert berlangsung. Budi baik anda amat kami hargai dan sanjungi. Insya-Allah. Terima kasih juga untuk rangkaian media rasmi #AstroGempak, #HLive dan #SinarFM.
Kepada penaja utama, Vida Beauty Pamoga Qu Puteh. Terima kasih atas kesudian anda menerbitkan peluang berharga bagi setiap peserta menerusi program ini. Semoga terus sukses dalam memartabatkan bidang keusahawanan tempatan seiring dengan fenomena kebangkitan industri muzik tanahair. Terima kasih. “Qu Puteh. Barulah puteh!”
Terima kasih tidak terhingga kepada Penata Rias (Make Up Artist) Haleeda dari konsert pertama hingga konsert final, Jihan Nazira yang setia bertungkus-lumus menghasilkan solekan yang menarik sepanjang Gegar Vaganza. Alhamdulilah. 
Terima kasih kepada rakan-rakan media hiburan tempatan kerana sentiasa menghangatkan suasana dengan liputan semasa sepanjang musim konsert berlangsung. Semoga terus menyampaikan berita-berita mutakhir yang positif, relevan, meningkatkan prestasi dan digemari oleh para pembaca keseluruhannya. Insya-Allah.

Gegar Vaganza bukan hanya sebuah program pertandingan realiti nyanyian komersil sahaja, malah telahpun merapatkan ukhwah dan silaturahim antara HALEEDA serta 11 lagi artis bersama ahli-ahli kelab peminat mereka. Sememangnya semua para finalis dan peserta-peserta sangat berbakat. Masing-masing memiliki kehebatan dan gaya intelektual tersendiri. Syabas! Selamat Maju Jaya juga diucapkan kepada Ayai Illusi, Mamat Exist, Rahmad Mega, Ifa Raziah, Fazli Zainal, Shima, Sharifah Zarina, Adilla, Nadia, Sam Innuendo dan Hasnol. Salam perkenalan daripada HALEEDA FAN CLUB. Semoga KITA bersama-sama sentiasa dipermudahkan rezeki dan berterusan memajukan industri hiburan tanahair dengan gerakan yang positif, berkarya dengan jujur, dihormati oleh segenap lapisan masyarakat serta disegani oleh PARA PEMERHATI SENI MUZIK ANTARABANGSA. Insya-Allah. Amin. Perghh!

Paling penting dan terutama kepada PARA PEMINAT HALEEDA dari seluruh Malaysia, Brunei, Singapura, Indonesia dan di mana jua anda berada. Jutaan terima kasih kerana menyokong insan seni bernama HALEEDA aka Aunty Lynn aka Ibu Lynn. Kebangkitan HALEEDA dalam industri seni muzik, semuanya atas semangat membara daripada anda semua. Tahniah! Anda adalah pemenang sebenar! We love you so much. Terima kasih. Alhamdulilah. Semoga terus menyokong kerjaya seni HALEEDA pada masa akan datang. SETIA KASIH anda selama ini, amat kami hargai. Alhamdulilah. Selamat Maju Jaya HALEEDA. Insya-Allah. Love and Smile! 
Teruskan HASHTAG #teamHaleeda #Haleeda #HaleedaFanClub #HaleedaFC di Instagram + Facebook + Twitter. Terima Kasih. #Perghh!
Showbiz Contact


Ditulis oleh : FAIZAL DZASRIK 
Salam Tulus Ikhlas daripada ADMIN Haleeda Fan Club
IG : Liya AshaariFaizal Dzasrik, Mazryn Badaruddin, Leeza Majid & HALEEDA Badaruddin.

Selamat Datang ke HALEEDA FAN CLUB
Love & Smile! :)


BMT + BMTi





Faizal Dzasrik Fan Club
FDFC + FDmerch + FDent
Tube + IG Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...